Tratati-va cu ajutorul respiratiei

Sursa














Avertisment : Exercitiile de respiratie, informatiile si sugestiile prezentate mai jos au scop pur educativ si nu inlocuiesc serviciile medicului. Desi exercitiile de respiratie descrise aici nu sunt periculoase, cei care au probleme medicale serioase trebuie sa consulte medicul inainte de a le pune in practica!!!











Respiratia, Ritmurile Ultradiane si Durerile de Cap




Cei care si-au observat indeajuns de mult respiratia, au observat probabil ca, in general, aerul nu se misca in mod egal prin caile nazale. De obicei, cand nara stanga este mai deschisa, cea dreapta este mai inchisa si vice versa. Acest lucru se intampla deoarece sangele se misca prin cele doua nari intr-un ritm care dureaza aproximativ 1,5-2 ore. Acest “ritm ultradian”, indelung studiat de catre medicina, este in stransa relatie cu functionarea emisferelor cerebrale si poate juca un rol important in procesul de vindecare. Cand nara stanga este mai deschisa, emisfera dreapta este mai activa si invers.




Oricine poate folosi acest lucru in beneficiul propriu. De exemplu, putem deschide o nara care este mai congestionata, astfel activand si mai mult emisfera opusa ei, intinzandu-ne pe o parte in pat cu nara congestionata in sus si continuand sa respiram pe nas. Daca nu va simtiti in apele Dvs sau va doare capul, incercati acest experiment timp de 15-20 de minute. Deseori rezultatele sunt multumitoare.







Respiratia, Hiperventilatia si Anxietatea






Pe masura ce invatam sa ne observam respiratia, multi dintre noi realizam ca si atunci cand stam nemiscati respiratia noastra este mai rapida decat rata “medie” de 12-14 respiratii pe minut(o rata mai mare decat ar fi normal). De fapt, multi dintre noi, “hipervantilam”, adica respiram superficial doar cu varfurile plamanilor. Aceasta modalitate de a respira reduce drastic nivelul de dioxid de carbon din sange. Acest nivel redus de dioxid de carbon face arterele, inclusiv artera carotida care alimenteaza creierul cu sange, sa se ingusteze, reducandu-se astfel circulatia sangelui in corp. Cand se intampla acest lucru, nu mai conteaza cantitatea de oxigen pe care o introducem in plamani pentru ca in corpul nostru va exista oricum o lipsa de oxigen. Lipsa oxigenului va activa sistemul nervos simpatic – “reflexul de fuga si atac” – care ne face irascibili si nelinistiti. O astfel de respiratie ne reduce capacitatea de a gandi clar si ne lasa prada gandurilor si imaginilor obsesive.


Unii cercetatori cred ca hiperventilatia ne poate accentua problemele sau conflictele psihologice si ca hiperventilatia cronica este indisolubil legata de temerile si anxietatile noastre. Secretul incetinirii respiratiei noastre nu este incercarea de a o incetini in mod voit ci de a invata cum sa respiram profund, folosind in acest proces si muschiul diafragma, abdomenul si cusca toracica.







Respiratia Diafragmica Va Poate Ajuta Inima




Cercetarile recente au relevat existenta unei relatii intre respiratia superficiala si atacurile de cord. Dupa cum arata Donna Farhi in “Cartea Respiratiei”(pag.59), pacientii care au suferit un atac de cord au fost invatati cum sa introduca respiratia diafragmica in viata lor de zi cu zi. “Realizand acest lucru”, spune Farhi “ei si-au redus simtitor sansele de a avea un al doilea atac de cord. Un alt studiu a aratat ca toti cei 153 de pacienti care erau internati cu probleme coronariene respirau superficial”. Invatand sa respiram profund putem sa ne ajutam deci si inima.













Relaxati-va Muschii Oculari si ai Fetei pentru o Respiratie Profunda




Persoanele a caror munca cere o foarte mare concentrare vizuala(iar lista este destul de lunga, mai ales in aceasta era a tehnologiei computerizate) isi pot imbunatati performantele si spori energia relaxand muschii fetei. Acest lucru se poate realiza usor privind pur si simplu in mod frecvent in alta directie decat cea pe care suntem concentrati atunci cand lucram. Acest lucru va ajuta respiratia. Atunci cand muschii fetei sunt tensionati iar ochii concentrati intr-un punct prea mult timp, miscarea diafragmei in timpul respiratiei scade. Astfel scade cantitatea de oxigen pe care o introducem in corp. Mai mult chiar, aceasta respiratie superficiala incetineste curgerea limfei in acest fel reducandu-se eficacitatea sistemului imunitar. Asadar “verificati “ muschii fetei o data la 15 minute pentru a vedea daca sunt tensionati si miscati ochii cat mai des.







Respiratie Constienta pentru Relaxare si Atenuarea Durerilor






Cei care practica Yoga, Qi Gong, cei care mediteaza si cei interesati de medicina alternativa stiu ca respiratia constienta poate reduce stresul, mari relaxarea si atenua durerea. In cartea “Moleculele Emotiei” cunoscutul medic neurolog Candace Pert arata ca respiratia costienta in timpul meditatiei poate aduce multe beneficii. O astfel de respiratie ne poate ajuta sa “ne angajam intr-o conversatie minte-trup fara prejudecati sau pareri preconcepute si sa eliberam molecule de peptide din creierul mic pentru a regla respiratia”. Secretul pare sa fie simpla costientizare a respiratiei folosindu-ne atentia pentru a ne urmari inspiratia si expiratia, fara a interveni insa in proces. Asa incat daca doriti sa va relaxati, sa reduceti stresul si sa atenuati durerea, incercati sa stati linistiti, in tacere, cateva minute pe zi, doar urmarindu-va respiratia.







Respiratia pentru Imbunatatirea Digestiei




Aceasta gen de respiratie este un exercitiu simplu dar eficient care ajuta digestia. Se folosesc mainile pentru a stimula punctele de pe meridianele Splina si Stomac in timp ce respiratia este directionata in abdomen.


Pentru acest exercitiu, asezati-va pe un scaun, tineti spatele drept dar relaxat iar picioarele paralele, pe sol. Asezati-va palmele pe genunchi, cu podul palmei “imbracand” rotula iar degetele orientate in jos. Folositi degetele aratator, mijlociu si inelar pentru a gasi trei scobituri sub rotula unde aceste degete vor ramane pe parcursul exercitiului. Dupa ce ati fixat degetele apasati usor pentru a stimula meridianele, mentinand aceasta presiune pe tot parcursul exercitiului. Simtiti caldura care intra in genunchi prin degete. Pe inspiratie, introduceti energie in Xia Dantien(zona ombilicala). Pe expiratie, simtiti cum abdomenul se contracta in mod natural. Nu fortati. Exersati cel putin 5 minute dupa fiecare masa sau ori de cate ori aveti probleme digestive.







Respiratie pentru Relaxare




Unii dintre noi incearca sa respire profund atunci cand doresc sa se relaxeze. Din pacate, cei mai multi dintre noi nu stim CUM sa respiram profund. Nu stim cum sa eliberam tensiunile nedorite din abdomen, spate si coaste. Drept rezultat, eforturile noastre de a indeparta stresul prin respiratie profunda provoaca deseori o respiratie superficiala care ne face irascibili si ne tensioneaza corpul.




Exista insa si o rezolvare a acestei probleme. Accentuarea si lungirea expiratiei. Atunci cand suspinam, expiratia este mai lunga decat de obicei. Acest lucru activeaza sistemul parasimpatic. Deci nu aveti de facut decat sa va asigurati ca expiratia este mai lunga decat inspiratia. Nu va apucati sa numarati. Puneti-va constiinta la treaba. Incercati sa simtiti aerul urcand si iesind prin nas. Nu va bateti capul cu inspiratia; ea se va realiza de la sine.







Respiratia Profunda Poate Imbunatati Forma Fizica




Intr-un studiu publicat in 2 mai 1998, cercetatorii de la Universitatea din Pavia, Italia, au stabilit o rata optima a respiratiei: 6 respiratii pe minut. Pacientii care au invatat sa-si incetineasca respiratia au ajuns in final sa aibe un nivel mai ridicat al oxigenului in sange si au obtinut performante remarcabile la testari. Conform raportului, nivelul scazut al oxigenului in sange, tipic celor suferind de inima, "“poate afecta muschii scheletici si metabolismul si poate conduce la atrofie musculara”. Autorii studiului au concluzionat aratand ca aceste rezultate sunt in concordanta cu alte studii “care prezinta efectele benefice ale antrenamentului muschilor care sustin procesul respirator”.








sursa:  ezoteric


bibliografie: Neuropsihologie Respiratia Proces Psihic Sau Instinct



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jim Humble si povestea din spatele MMS: Suplimentul Mineral Miraculos

Centrele medicale si medicii care aplica hrana vie ca metoda de tratament

People's problems - by osho