Despre angiogeneza, cancer si nutritie
In sfarsit cineva a pus punctul pe i in ceea ce priveste legatura dintre cancer si alte boli moderne si alimentati. Pana acum, cu totii stiam, punand in practica sau nu, ca unele alimente nu sunt recomandate bolnavilor de cancer, sau pur si simplu nu sunt sanatoase tocmai pentru ca sunt asociate cu formarea de tumori: carnea, laptele, adica produsele de origine animala. Multe carti s-au scris pe tema asta, dar pana la urma, cel mai important lucru este CE e bine sa mananci si DE CE, pentru a impiedica formarea tomorilor canceroase. Si raspunul, impreuna cu cel pentru multe alte boli, se afla in filmul de mai jos:
Deci raspunsul stiintific este: sa consumam produse alimentare care inhiba angiogeneza, adica formarea de vase noi de sange care hranesc tumorile canceroase, dar si tesutul adipos in cazul persoanelor obeze.
Pentru cei ce nu pot sa urmareasca filmul de mai sus, voi face un scurt rezumat.
Corpul nostru are capacitatea de a regula procesul de angiogeneza, adica de vase de sange de care are nevoie la un moment dat. Dar in cazul unor boli, acest proces natural devine defect, corpul nostru fiind incapabil sa isi retraga vasele de sange aflate in exces, sau sa creeze vase noi de sange, pana la nivelul de normalitate.
Bolile care rezulta din insuficienta angiogenezei (prea putine vase de sange) sunt:
- rani cronice care nu se vindeca
- boli de inima
- atacri cerebrale
- neuropatie
Angioneza excesiva (prea multe vase de sange) avantajeaza urmatoarele boli:
- cancer
- orbire
- artrita
- endometrioza
- scleroza multipla
Se pare ca peste 70 de boli majore, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume si care superficial apar ca fiind complet diferite unele de altele, impart aceeasi caracteristica: angiogeneza. Prin urmare controland angiogeneza, se poate controla si boala respectiva.
Un factor important, daca nu chiar esential, in controlul angiogenezei si al multor boli corelate cu aceasta, in special cancerul, este dieta.
In ceea ce priveste cancerul, in faza inciepienta, celulele canceroase nu pot sa creasca si sa formeze tumori fara o cantitate suficienta de vase capilare care sa le hraneasca cu oxigen si sange bogat in nutrienti. Majoritatea oamenilor poarta in corpul lor tumori canceroase microscopice, dar nu toate lumea va avea cancer. Acest lucru se intampla datorita capacitatii organismului nostru de a echilibra in continuu procesul de angiogeneza, prin impiedicarea vaselor de sange capilare de a hrani aceste celule canceroase. Problemele apar doar atunci cand celulele canceroase reusesc sa se aprovizioneze cu destul sange pentru a forma tumori maligne.
Exista la ora actuala tratamente impotriva cancerului care se bazeaza pe medicamente anti-angiogenice. Dar cheia este prevenirea fromarii bolii, nu tratarea acesteia abia cand a fost depistata si cand, de multe ori, poate fi prea tarziu.
Obezitatea, precum cancerul, este de asemenea dependent de angiogeneza. Celulele adipose cresc cand vasele de sange care le alimenteaza cresc de asemenea. Prin urmare, o dieta anticancer este in acelasi timp si o dieta care previne obezitatatea.
In natura sa gasesc o multitudine de alimente care previn angiogeneza in mod natural. Consumand aceste produse anti-angiogenice, ne crestem automat capacitatea organismului de a se apara si de a impiedica vasele de sange in a aproviziona celulele canceroase si a tumorile microscopice care exista in corpul nostru tot timpul. Se stie ca cel putin 30-35% din cazurile de cancer sunt datorate unei alimentatii nesanatoase. Acest rezultat poate avea un impact esential in impiedicarea aparitiei cancerului in intreaga lume, in special in tarile nedezvoltate.
Aceste alimente anticancerigene fac parte din familia legumelor, fructelor si a condimentelor, si printre multe altele, sunt:
- ceaiul verde
- strugurii rosii, vinul rosii
- nucsoara
- capsunele, murele, afinele, zmeura, etc
- citricele
- merele, ananasul, ciresele
- varza, anghinarele
- rosiile
- ginseng
- turmericul
- patrunjelul
- lavanda
- usturoiul
- uleiul de masline, uleiul din seminte de struguri
- ciocolata neagra
- dovleacul
Diferite surse alimentare contin diferite substante anti-angiogenice, dar combinand mai multe alimente, rezultatul este unul mult mai potent din punct de vedere nutritiv. Cheia este o alimentatie bazata pe alimente proaspete, neprocesate, organice, colorate si apetisante, si nu obsesia numararii caloriilor si a diferitilor nutritienti. In unele cazuri alimentele sunt mai puternice decat multe medicamente anti-angiogenice (cum ar fi patrunjelul, usturoiul sau strugurii rosii).
Prim urmare, concluzia este ca incet incet stiinta confirma tot ceea ce se banuia despre modalitatea de prevenire a multor boli moderne: o dieta sanatoasa. Mai ales ca este vara si pietele sunt pline de legume si fructe, cred ca a sosit momentul sa mancam corect si in acelasi timp gustos! Daca tot nu credeti in dovezile stiintifice care incep sa rasara din diferite studii, eu va propun sa incercati pe propria voastra piele: cateva saptamani de consumat legume si fructe nu strica, si daca dupa acest timp nu va simtiti mai bine si mai plini de energie, puteti sa negati si sa priviti sceptici toate studiile medicale care va tin departe de felurile voatre preferate de mancare!
Sursa articolului si daca doriti sa cititi mai mult: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/06/08/dramatically-effective-new-natural-way-to-starve-cancer-and-obesity.aspx si
Comentarii
Trimiteți un comentariu