Paznicul tineretii: SILICIUL ORGANIC

Sursa

Coaja de mar

* Efectele sale asupra organismului sunt aproape miraculoase, acest mineral fiind unul din cele mai eficiente remedii cunoscute pentru REGENERARE si INTINERIRE. Studii recente ne arata ca siliciul organic ar putea fi unul dintre secretele redobandirii sanatatii si tineretii,el fiind eficient in tratarea unui numar impresionant de afectiuni *


Multa vreme stiinta medicala l-a ignorat, desi adesea este deficitar in organismul nostru, care nu are capacitatea de a asimila decat siliciul aflat in forma organica. Or, siliciul organic este tot mai greu de gasit in hrana chimizata si rafinata a omului modern. Aceasta si explica de ce afectiuni cum ar fi hipertensiunea, ateroscleroza, osteoporoza, psoriazisul sau bolile autoimune sunt atat de raspandite in lumea contemporana. Pentru ca toate aceste maladii, precum si multe altele, sunt asociate cu un deficit al acestui oligoelement. Dar sa vedem care este rolul acestui mineral in organismul nostru.

Rolul siliciului in corpul uman

In primul rand, siliciul este unul dintre elementele de baza in construirea corpului nostru. Toate tesuturile elastice care intra in compozitia oaselor, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sange sunt constituite dintr-o adevarata matrice de siliciu, de care sunt fixate, apoi, celelalte elemente. Odata ce un os a fost rupt, o portiune de piele a fost taiata sau arsa ori peretii unui vas de sange au fost lezati, siliciul este unul dintre factorii esentiali in reconstructia acestora. Apoi, tineretea pielii, vigoarea firelor de par si a unghiilor, sanatatea smaltului dintilor sunt determinate tot de prezenta acestui siliciu, care este esential pentru asimilarea si fixarea magneziului si a calciului in organism, precum si pentru formarea tesuturilor conective. Nu in ultimul rand, acest oligoelement are un rol esential in functionarea sistemului imunitar, formarea unei parti importante din armata de celule cu rol de aparare, dar si coordonarea acestei armate fiind dependente de prezenta siliciului.


Drojdia de bere
Totusi, cea mai alarmanta descoperire privitoare la rolul siliciului in organism este aceea ca, pe masura ce imbatranim, concentratia acestui oligoelement scade. La persoanele cu un stil de viata nesanatos, concentratia de siliciu din organism scade cu o viteza foarte mare, iar odata cu pierderea siliciului, organismul se degradeaza cu o viteza direct proportionala. Cercetarile arata ca, la cei care au suferit un accident vascular, concentratia de siliciu din peretii vasului de sange rupt este de 14 ori mai scazuta decat cea dintr-un vas de sange sanatos. Concentratia de siliciu din tesutul muscular al unei persoane sedentare si imbatranite prematur este cu pana la 30% mai scazuta decat cea a unei persoane active fizic. In osteoporoza, concentratia de calciu din oase scade cu doar 5-10%, in timp ce siliciul scade cu nu mai putin de 50%! Unul dintre cercetatorii care au studiat vreme de decenii rolul acestui oligoelement in procesele biologice spunea ca siliciul este, in organismul uman, un soi de nisip in Clepsidra Vietii, iar pe masura ce acest nisip se scurge, se scurge si forta, tineretea si vitalitatea noastra. Vestea buna este ca procesul e reversibil. Putem sa ne recapatam tineretea si energia vitala prin aport suplimentar de siliciu.


Diferenta dintre siliciul organic si alte forme de siliciu

Pana de curand, manualele de medicina vorbeau aproape in exclusivitate despre efectele nocive ale siliciului, care, inhalat sub forma de pulberi, produce temuta silicoza, o boala pulmonara cronica, specifica minerilor. Intr-adevar, siliciul simplu, din diversele straturi minerale de pe scoarta Pamantului, poate fi extrem de daunator atunci cand este inspirat.


Fasolea verde
Pe cale interna, acesta, in cel mai bun caz, nu are nici un efect asupra sanatatii. Doar siliciul organic, adica legat cu hidrogen si carbon, in cadrul unor procese naturale desfasurate in organismul unor bacterii sau plante, poate fi asimilat de catre organismul uman, avand efecte benefice.

Oamenii de stiinta, cum ar fi cercetatorul francez Loc Le Ribault, au studiat zeci de ani, pentru a afla cum se transforma siliciul mineral in siliciu organic. Ei au aflat ca doar foarte putine bacterii, cateva alge si cateva plante inferioare sunt capabile sa asimileze siliciul din sol, toate celelalte organisme fiind dependente de capacitatea acestora de a metaboliza acest mineral. Din pacate, alimentatia contemporana, datorita chimizarii agriculturii, contine foarte putin siliciu organic, lucru care dauneaza profund echilibrului si sanatatii organismului, asa cum vom vedea.

Riscurile deficitului de siliciu

Organismul uman este genetic programat sa fie aprovizionat constant cu siliciu organic, intr-o cantitate suficienta - cca 20 mg pe zi, pentru un adult, doza necesara de siliciu organic crescand pe masura ce inaintam in varsta. Privarea organismului de acest oligoelement duce, in timp, la aparitia unor tulburari si afectiuni extrem de diverse. Primul simptom, atunci cand siliciul este deficitar in organism, este incapacitatea organismului de a asimila calciul, fosforul si magneziul. Apoi, cea care are de suferit este pielea, care devine uscata, imbatraneste prematur si isi pierde elasticitatea, este afectata de boli cum ar fi psoriazisul, acneea, eczema alergica. Rand pe rand, parul, unghiile, oasele si articulatiile sunt slabite si devin vulnerabile la boli, datorita lipsei de siliciu. In ultima instanta, apar bolile cardiovasculare si cele ale aparatului respirator (bronsita, astm). In schimb, atunci cand este suplimentat siliciul din surse naturale, foarte multe afectiuni se amelioreaza si, nu in putine cazuri, se vindeca, asa cum vom vedea.

Modul de administrare a siliciului organic

Aflarea unei surse satisfacatoare de siliciu organic n-a fost usoara. Inca din anii '70, cercetatorii au incercat prin diverse biotehnologii si semisinteze sa gaseasca un procedeu prin care sa obtina siliciu organic in cantitati si concentratii suficient de mari. Francezul Le Ribault chiar a creat un proces tehnologic extrem de sofisticat, bazat pe culturi de bacterii si adaugarea de substante chimice, prin care a obtinut siliciu in forma asimilabila intr-o anumita masura. Apoi, biochimistii si nutritionistii au cautat surse complet naturale, mai sanatoase, care sa furnizeze acest mineral. Iata care sunt acestea:

Siliciul organic din alimente

Cojile de orz si ovaz
Un studiu facut in anul 2009, la Colegiul Regal de Medicina din Londra, a testat cateva surse naturale de siliciu organic, pentru a vedea in care dintre alimente siliciul este asimilat cel mai bine. In mod surprinzator, cel mai bun aliment s-a dovedit drojdia de bere, urmata de banane si de fasolea verde. Alte surse valabile de siliciu organic sunt coaja de castravete, coaja de mar, coaja unor cereale (orz si ovaz mai ales), varza cruda, pestele, orezul integral. Toate aceste alimente contin cantitati semnificative de siliciu organic, mai ales atunci cand sunt obtinute din agricultura biologica. Din pacate, alimentele pe care le consumam nu prea au legatura cu biologicul, ele fiind produse moderne si care au un continut foarte redus de siliciu. De ce? Pentru ca prin aplicarea de ingrasaminte chimice si pesticide sunt distruse microorganismele care transforma siliciul mineral in siliciu organic si, ca atare, plantele nu mai au de unde sa se aprovizioneze cu acest mineral. Apoi, chiar si atunci cand este continut in hrana cea de toate zilele, siliciul organic nu este in cantitati suficiente pentru a stopa sau chiar inversa procesele de imbatranire, ori pentru a vindeca afectiuni deja instalate. Din fericire, cercetatorii au gasit o sursa extraordinara pentru acest oligoelement, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.


Capsulele cu extract de siliciu organic

Se obtin din coada-calului (Equisetum arvense) - o planta aparent banala, dar care are un continut impresionant de siliciu. Extractul de coada-calului se obtine prin procedee naturale, iar concentratia de siliciu poate ajunge la 7%, considerata enorma pentru acest oligoelement. De regula, in capsula, extractul se combina cu simpla pulbere de coada-calului, acest amestec fiind cel mai bine asimilat de catre organism. O capsula care contine amestecul dintre pulberea si extractul de coada-calului are in medie 10 mg de siliciu organic, in conditiile in care necesarul zilnic este de 20-40 mg pentru un adult sanatos. Pentru tratarea afectiunilor grave, doza terapeutica poate ajunge si la 100 mg pe zi (300 mg dupa unele studii!), fara riscul unor efecte adverse severe.
Tratamentele cu extract de siliciu organic sunt, mai ales in cazul curelor de reintinerire sau contra afectiunilor cronice, de lunga durata (2-3 luni), rezultatele cele mai clare aparand dupa cateva cure facute succesiv, cu o perioada de 20-30 de zile intre ele.



Coada calului -o planta aparent banala - are un continut impresionant de siliciu


Tratamente interne

* Ateroscleroza, arterita - administrarea masiva a acestui mineral este un excelent factor de prevenire si de stopare a acestor afectiuni. Siliciul organic previne oxidarea colesterolului pe artere, mentine flexibilitatea si permeabilitatea acestora, previne calcifierea peretilor si ingustarea vaselor de sange. Se tin doua cure pe an, timp in care se vor administra cate 40-60 mg de siliciu organic pe zi, vreme de 2-3 luni. In paralel se vor consuma grasimi nesaturate din nuci, alune si seminte de floarea soarelui neprajite, din ulei virgin de masline, din ulei de seminte de struguri si de germeni de porumb. Pe timpul tratamentului sunt interzise margarina, prajelile, carnea rosie.
* Hipertensiune - administrarea siliciului organic previne si combate rigidizarea peretilor vaselor de sange si ajuta la mentinerea elasticitatii acestora, ceea ce are ca efect prevenirea puseelor de hipertensiune, scaderea tensiunii arteriale si stabilizarea valorilor acesteia. In plus, administrarea extractului de coada-calului, care contine seleniu, are efecte puternic diuretice (mai puternice din acest punct de vedere decat multe medicamente de sinteza), contribuind si pe aceasta cale la combaterea acestei afectiuni. Se administreaza cate 1-1,2 g de extract de coada-calului cu siliciu, zilnic.
* Accident vascular - in cazurile ruperii vaselor de sange, siliciul organic are un dublu rol, de a preveni recidivele si de a ajuta la indepartarea sechelelor. De regula, se iau cate 60 mg de siliciu organic, in cure de 3 luni, urmate de doua saptamani de pauza, dupa care administrarea se reia. Tratamentul este foarte mult potentat de o alimentatie vegetariana, cu multe cruditati si uleiuri presate la rece, cu alimente bogate in rutina (aminoacid cu rol protector vascular), cum ar fi hrisca, galbenusul de ou, polenul de albine.
* Valori ridicate ale colesterolului - studii facute inca din anul 1978, sub conducerea profesorului F. Pometan, au aratat ca administrarea siliciului organic duce la scaderea colesterolului total din sange si previne depunerea acestuia sub forma de placi pe peretii vaselor de sange. Se tin cure de 30-45 de zile, timp in care se iau cate 40-60 mg de siliciu organic pe zi.
* Fracturi - administrarea interna a acestui mineral este unul din cele mai bune remedii pentru a favoriza reconsolidarea rapida a tesutului osos lezat si pentru a preveni recidivele. Studiile arata ca celulele care au ca rol reconstructia oaselor sunt mai active si in numar mai mare atunci cand este administrat siliciu organic. De asemenea, calciul si fosforul sunt mai bine fixate in oase. Se iau zilnic 50 mg de siliciu organic, in cure de 30-60 de zile.
* Rupturi musculare, luxatii, ruperi de ligament - nu doar oasele beneficiaza de un aport marit din acest oligoelement, ci si toate tesuturile elastice. Se urmeaza acelasi tratament prezentat la fracturi, pana la completa vindecare. Extern, se folosesc compresele cu tinctura de arnica, o planta care, de asemenea, accelereaza foarte mult procesele de refacere a tesuturilor care au suferit traumatisme.
* Osteoporoza - analizele imagistice facute cu raze X au aratat fara putinta de tagada ca, in urma administrarii sistematice a siliciului, portiunile demineralizate anterior au tins sa-si recapete densitatea normala. Tratamentul cu siliciu organic este foarte bine potentat de regimul vegetarian cu multe cruditati, de administrarea de acizi grasi nesaturati din uleiurile presate la rece. Se iau cate 60-100 mg pe zi, vreme de 6-12 luni.

Coaja de castravete


* Reumatism (artrita si poliartrita reumatoida) - siliciul organic este eficient mai ales pentru stoparea proceselor degenerative la nivelul tesuturilor moi din articulatii. Acest mineral se administreaza sub forma de extract de coada-calului, cate 1 gram pe zi, in cure de doua luni.
* Psoriazis - mecanismele prin care siliciul organic actioneaza atat de eficient in aceasta afectiune raman, deocamdata, necunoscute. Se presupune ca efectul de modulare a raspunsului imun, pe care acest mineral il are, ajuta la tinerea sub control a psoriazisului. Se administreaza extractul de coada-calului bogat in siliciu organic, cate 1-1,2 grame zilnic, in cure de lunga durata (2-3 luni), care vor fi facute mai ales in timpul anotimpului rece, cand psoriazisul cunoaste o recrudescenta. Suplimentar, se consuma si celelalte alimente bogate in siliciu mentionate in acest articol.
* Adjuvant in herpes - cercetatorul Loc Le Ribault, un pionier al terapiilor cu siliciu organic, are o cazuistica impresionanta cu pacienti suferinzi de herpes, dar si de alte afectiuni virale, ameliorate sau vindecate cu ajutorul siliciului organic. Se tin cure de scurta durata, nu mai lungi de 30 de zile, timp in care se iau 80-100 mg de siliciu organic zilnic, in reprize, cu 20 de minute inaintea meselor principale.
* Afectiuni virale (hepatita, gripa, papilomatoza etc.) - se tine aceeasi cura de scurta durata descrisa la tratamentul herpesului. In toate afectiunile virale se pare ca acest mineral actioneaza prin intarirea raspunsului imun al organismului.
* Arsuri - exista consemnate o serie de cazuri, considerate disperate, in care terapia interna cu siliciu organic a dat rezultate spectaculoase. Se iau cate 60-120 mg de siliciu organic zilnic, pana la completa vindecare. Siliciul administrat intern este foarte bine potentat de administrarea externa de tataneasa, ca tinctura mai ales, care este un extraordinar cicatrizant si antiinflamator.
* Adjuvant in tuberculoza pulmonara, osoasa, cutanata - se tin cure de 60 de zile, timp in care se iau cate 60 mg de siliciu organic, urmate de 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Aceasta cura este valabila si in astm, unde contribuie la refacerea mucoaselor de la nivelul cailor respiratorii inferioare.
* Tulburari de crestere la copii- se tin cure cu alimente bogate in siliciu. Suplimentar, se pot lua cate 10 mg de siliciu organic, sub forma de extract, pe perioade de cate trei luni.
* Intoxicatii cu aluminiu - se administreaza siliciu organic, cate 60-80 mg zilnic, in cure de 30 de zile. Siliciul are o capacitate unica de a se lega in organism de aluminiu si de a elimina acest mineral nociv din corp. Intoxicatia cu aluminiu (provenit din vasele de gatit, din deodorante, din foliile alimentare etc.) este considerata una din principalele cauze ale aparitiei Alzheimerului, a sclerozei multiple, a autismului, a diverselor maladii care afecteaza sistemul nervos.


Varza cruda
* Lipsa de calciu - experimentele facute in laborator pe animale au aratat ca o suplimentare a cantitatii de siliciu organic duce rapid la o crestere a ratei de absorbtie si asimilare a calciului. Zilnic, se iau 20-40 mg siliciu organic, sub forma de extract, in cure de 1 luna.

* Caderea si degradarea parului - intr-un studiu facut in Marea Britanie, in anul 2007, un numar de 48 de femei au luat extract de siliciu organic, cate 10 mg, pentru o perioada de noua luni. Toate femeile aveau parul cu firul subtire, degradat si cu tendinta spre cadere masiva. La sfarsitul perioadei de noua luni de cura, la grupul care a luat siliciu organic sectiunea firului de par s-a marit considerabil, precum si elasticitatea sa si rezistenta la rupere. De asemenea, intensitatea procesului de cadere a firelor de par a fost redusa considerabil.

Siliciul organic si reintinerirea

Mai multi cercetatori au obiectivat faptul ca, la tinerete, proportia de siliciu din diversele tesuturi si organe este mult mai mare decat la varsta a treia, prezenta intr-o proportie mai mare a siliciului fiind asociata cu o mai mare flexibilitate, rezistenta si sanatate. Pornind de la aceasta observatie, s-a pus intrebarea daca nu cumva, prin administrarea acestui mineral in forma organica, sensul procesului de imbatranire ar putea fi inversat, organismul fiind astfel intinerit.


Pestele
In acest scop, s-au creat cure de reintinerire, in care se administreaza 60-100 mg de siliciu organic, pentru o perioada de cateva luni, fiind urmariti cativa parametri, cum ar fi densitatea osoasa, forta musculara, nivelul de estrogen la femei, aspectul pielii, mobilitatea articulatiilor etc. S-a obiectivat faptul ca procesele de reintinerire apar destul de lent, dar dupa 6-12 luni de cura, ele devin vizibile. Se observa o imbunatatire simtitoare atat a starii de sanatate, cat si a aspectului general al corpului. La persoanele in varsta s-a remarcat imbunatatirea aspectului pielii, care a devenit mai elastica si mai bine hidratata, cresterea usoara a masei si a fortei musculare, imbunatatirea valorilor tensiunii arteriale si a activitatii cardiace, rarirea intensitatii si frecventei crizelor reumatice. Mai mult, siliciul organic este printre putinele remedii cunoscute pentru neutralizarea aluminiului din organism, care este implicat in procesul de aparitie a Alzheimerului. Ca atare, in unele cazuri, administrarea siliciului a blocat evolutia bolii si a adus unele ameliorari.

Datorita acestor rezultate, in clinicile de anti-aging (in traducere din limba engleza - anti-imbatranire), cura cu siliciu organic a devenit printre principalele terapii aplicate, potentand foarte bine terapia cu celule stem adulte, un subiect la care vom reveni intr-un numar viitor.

Siliciul organic si bolile autoimune

Orezul integral
Combinatia siliciu organic + vitamina C s-a dovedit a fi extrem de eficienta contra afectiunilor auto-imune (adica a afectiunilor in care sistemul imunitar isi ataca propriul organism). Cele mai bune rezultate s-au obtinut in tratarea colagenozelor, siliciul organic fiind si unul din cele mai eficiente produse pentru stimularea productiei de colagen. Pe timpul curei, se administreaza cate 60 mg de siliciu organic, zilnic, impreuna cu 150 mg de vitamina C, din surse naturale, cum ar fi macesele, fructele de acerola, catina. Fiecare cura va dura 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza, dupa care administrarea se reia. In lupusul eritematos, administrarea de siliciu organic si vitamina C, in dozele sus-mentionate, se asociaza cu administrarea de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) si trei-frati-patati (Viola tricolor), care au un efect imunomodulator extrem de eficient.


Siliciul organic si frumusetea

Pentru infrumusetarea si reintinerirea pielii se iau zilnic 40-60 mg de siliciu organic. Suplimentar, se consuma zilnic minimum 50 ml de ulei virgin de masline, care prin continutul sau de grasimi nesaturate si de substante cu efect estrogen va potenta foarte mult actiunea siliciului organic.

Precautii si contraindicatii

Extractul de coada-calului bogat in siliciu organic are efecte detoxifiante foarte puternice. Ca atare, uneori, in primele saptamani de cura, pot aparea unele reactii de dezintoxicare cum ar fi transpiratia nocturna, usoare insomnii, miros neplacut al transpiratiei si al urinei, simptome care sunt o parte fireasca a procesului de insanatosire si vor disparea treptat. Nu se recomanda administrarea extractelor care contin siliciu organic la femeile insarcinate, care sunt sfatuite insa sa consume alimente bogate in siliciu. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrele medicale si medicii care aplica hrana vie ca metoda de tratament

Jim Humble si povestea din spatele MMS: Suplimentul Mineral Miraculos

The Truth About Hair And Why Indians Keep Their Hair Long