Efect Placebo - Efect Nocebo

Este incredibil cat de mult poate fi influentat subconstientul nostru de forta sugestiei! Si intrucat mintea subconstienta este cea care controleaza corpul nostru si intreaga viata, prin intermediul sugestiei putem avea parte de o multime de intamplari - unele placute, altele extrem de neplacute.


Multa lume a auzit de efectul placebo. In cadrul unui experiment medical, ti se da un medicament despre care ti se spune ca este foarte eficient - de pilda ca pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testeaza medicamentul, aproximativ 50 constata intr-adevar ca au scapat de durerea de stomac. Dar - surpriza! Asa-zisul medicament este de fapt o bobita de zahar acoperita de un invelis albastru. El nu contine nimic altceva decat zahar. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari? Forta sugestiei.

Li s-a spus ca se vor face bine, au fost convinsi ca se vor face bine si s-au facut bine. In fapt, subconstientul lor a fost convins de eficienta medicamentului si a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine. Tot ceea ce mintea noastra crede, poate realiza. Mult mai putini au auzit de efectul nocebo. In cadrul unui experiment similar, ti se da o pastila despre care esti avertizat ca iti va face rau - de pilda crampe stomacale. De data aceasta, numarul celor ce se plang de dureri la stomac este insa de 90! Evident era aceeasi pastila inofensiva de zahar. Se constata insa ca forta sugestiei negative este mult mai mare decat a sugestiei pozitive. Lucrul acesta trebuie sa ne dea de gandit.

Suntem expusi zilnic, ora de ora, unei adevarate avalanse de mesaje negative, in primul rand prin presa. Inundatii, cutremure, avioane prabusite, crime, violuri, preturi care cresc, barfe rautacioase ale colegilor, accidente de masina etc... etc. Aceste mesaje cu puternica valoare emotionala lucreaza fara sa ne dam seama asupra subconstientului nostru. Iar rezultatul este ca ne merge prost fara sa stim de ce. Suntem deprimati, ne pierdem increderea intr-o viata mai buna, ne asteptam sa ni se intample ce e mai rau. Si, de obicei, la ce te astepti, asa se intampla. Dam vina pe ursita, pe guvern, pe socri, pe colegi, fara sa observam ca, de fapt raul este in noi. Ca l-am lasat sa patrunda in mintea noastra ori de cate ori a vrut, fara sa realizam ca traim in casa cu un dusman.

Gata! Puneti piciorul in prag! Incepand de astazi inchideti usile pentru acesti musafiri periculosi. Evitati sa mai urmariti jurnalele cu stiri negative. Schimbati postul pe altceva. In fond aveti 25 - 30 - 40 de canale prin firma de cablu. Urmariti emisiunile educative si cele care sa va refaca starea optimista.

Muzica, divertisment, Mr.Bean. Evitati persoanele negative, cele care permanent se vaieta, critica si condamna. Daca asa sunt colegii de serviciu sau, mai rau, seful dumneavoastra, ganditi-va foarte serios sa va cautati un alt loc de munca. Altfel, ramanand alaturi de ei, riscati sa va condamnati la o viata de esec si frustrare. Asociati-va cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes. Daca vreti sa aveti o viata de succes, trebuie sa stati cat mai mult in preajma unor oameni de succes. Invatati de la ei, ganditi ca ei, actionati ca ei. Folositi permanent forta sugestiei pozitive citind carti motivationale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultand casete si CD-uri motivationale, participand la cursuri si seminarii despre succes, urmarind emisiuni radio si TV cu oameni de succes. Pe scurt, folositi la maximum forta sugestiei pozitive si reduceti la minim forta sugestiei negative. Preluati controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastra si folositi-le pentru a va atinge obiectivele.

Va sugerez un mic exercitiu pe care sa-l faceti zilnic. Timp de doua saptamani:

1) nu va mai plangeti de nimic, nici in sinea dumneavoastra, nici fata de altii.
2) nu mai urmariti jurnalele de stiri la TV.
3) nu ascultati vaicarelile celor din preajma, cereti-le sa schimbe subiectul.

Daca aveti rabdarea sa faceti acest exercitiu, veti observa ca perspectiva asupra vietii vi se va schimba.


sursa: roaim.net.tc

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jim Humble si povestea din spatele MMS: Suplimentul Mineral Miraculos

Centrele medicale si medicii care aplica hrana vie ca metoda de tratament

People's problems - by osho