Fierul
Sursa
Mancaruri vegetale bogate in fier sunt:
Fierul este atat de important pentru ca reprezinta un factor esential in formarea hemoglobinei, aceasta combinandu-se cu oxigenul si transportandu-l prin organismul notru. Fiecare dintre noi stie ca deficienta de fier poate cauza anemie cu urmatoarele simptome: oboseala, dureri de cap, insomnie, lipsa poftei de mancare.
Absobtia fierului de catre organism depinde de forma de fier:
- fier hemic, gasit in alimente de origine animala; este usor asimilat de catre organism
- fier non-hemic, gasit in alimente de origine vegetala; este mai greu asimilat de catre organimsm, necesitand un supliment de vitamina C.
Mancaruri vegetale bogate in fier sunt:
- cereale pentru micul dejun
- cereale si grane: barja, orez, tarate
- legume: frunze de sfecla rosie, menta, patrunjel, frunze de nap
- spanac, fiert
- fasole, mazare, linte, soia
- contimente: turmeric
- seminte de dovleac, de susan, de floarea soarelui, migdale, nuci caju
- fructe uscate: prune, stafide, caise, curmale
- paine integrala
- unt de arahide bio
Daca consumam mai mult fier nonhemic, sau in mod exclusiv fier nonhemic, trebuie sa fim foarte atenti sa il combinam si cu alte alimente care faciliteaza absorbtia sa de catre organism, cum ar fi vitamina C. Asa ca, sau mancati legume bogate atat in fier cat si in vitamina C, cum ar fi broccoli, bok choy, sau asigurati-va necesarul de vitamina C din alte surse:
- ardei gras
- papaya
- citrice, capsune, mango, kiwi
- rosii
- cartofi
- varza
- legume verzi
Unele substante scad capacitatea de absorbtie a fierului nonhemic. Acestea se gasesc in mancaruri cum ar fi:
- spanac si ciocolata. Spanacul trebuie gatit pentru a maximiza absorbtia de fier.
- cereale si fasole
- ceai, cafea, vin rosu
- lactate
Pentru a citi mai mult despre fier:
Comentarii
Trimiteți un comentariu