Hraniti-va creierul

Sursa

La fel ca celelalte organe, creierul are nevoie de o dieta sanatoasa pentru a functiona la parametri optimi. Odata cu trecerea anilor, poate obervam cum ne lasa memoria, nu mai suntem atat de concentrati, nu ne vin in minte cuvinetele pe care le cautam sau evenimente din trecut, totul devine parca mai greu de inteles si de urmarit. Acesta lucru nu este normal si este cauzat in mare parte de mancarea pe care o consumam zi de zi. Unele alimente promoveaza un creier sanatos, altele in schimb pot cauza problemele enumerate mai sus. Cu cat incepem mai repede sa mancam echilibrat, cu atat mai bine pentru creierul nostru.
Dar care sunt aceste alimente atat de prietenoase creierului?


Grasimile esentiale - acizii grasi omega 3 sunt poate cele mai importante ingrediente pentru o fonctionare normala a celulelor si a creierului. Niveluri scazute de omega 3 au fost mereu asociate cu totul incepand de la depresie, anxietate, pana la comportament bipolar si dementa.


Membranele celulare sanatoase, formate avand cantitati normale de omega 3, sunt flexibile si usureaza comunicarea interneuronala, avand drept consecinta o memorie ascutita, gandire mai clara si un comportamt optimist si echilibrat.
Membranele celulare nesanatoase, formate cu grasimi hidrogenate si uleiuri industriale, duc lipsa de flexibilitate, avand drept consecinta probleme de memorie, disfunctiuni mentale si dezechilibre comportamentale.

Aici sunt mai multe informatii despre diferitele tipuri de grasimi care se gasesc in alimente, iar aici despre acizi grasi omega 3.

Ce ar trebui sa mancam: seminte de in, de canepa, nuci: alune, nuci, migdale, nuci macadamia, ulei de masline extra virgin, avocado.


Antioxidantii - vitaminele C, E si A pot ajuta la reducerea pagubelor produse de radicalii liberi. Unii antioxidanti din hrana pe care o consumam influenteaza direct diferite parti ale creierului, cum ar fi memoria, in special memoria spatiala.


Ce ar trebui sa mancam: orice fruct sau leguma. Cele mai bogate in antioxidanti includ: zmeura, capsunele, murele, strugurii negri. Beti ceai verde sau negru sau mancati zilic o bucatita de ciocolata extra neagra, condimentati-va viata cu turmeric (plin de antioxidanti si de produsi antiinflamatori).


Vitamina B - folatii, B12 si B6, pot reduce riscul aparitie problemelor de memorie, inclusiv a bolii Alzheimer, si de asemnea pot imbunatati sanatatea cardiovasculara.


Ce ar trebui sa mancam: cereale integrale, legume verzi inchise, fasole, linte, mazare.


Mineralele - zinc, fier si magneziu, promoveaza perfomanta mentala si starea generala de bine.


Ar trebui sa mancam alimente bogate in fier si in vitamina C, pentru o absorbtie mai buna a fierului.
De asemenea nelipsite ar trebui sa fie si alimentele bogate in zinc: naut, fasole, drojdie alimentara, musli, semintele de dovleac, cereale integrale, arahide, orez brun, cartofi, migdale, mazare, smochine, nuci de Brazilia, portocale. Pentru mai multe alimente bogate in zinc:
Si nu in ultimul rand, alimentele bogate in magneziu: migdale, nucile caju, spanac, nucile, cerealele integrale, fulgii de ovaz, cartofi, arahide, tarate, orez brun, linte, fasole, banane, stafide, seminte de dovleac, seminte de susan, seminte de floarea soarelui. Pentru mai multe, vizitati:


Proteinele - aminoacizii, caramizile constituente ale proteinelor, reprezinta neurotransmitatorii din creierul si din intregul nostru corp. Toate proteinele sunt formate doar din opt aminoacizi esentiali, pe care hrana trebuie neaparat sa ii contina. Lipsa de proteine va avea urmari cum ar fi o minte neclara, dificultati de concentrare, stare de anxietate si depresie.


Unul dintre neurotransmitatori este serotonina. Lipsa acesteia poate cauza depresie, anxietate, iritabilitate si tulburari de somn. In acest moment multa lume apeleaza la o gustare dulce sau la carbohidrati procesati pentru a-si aduce nivelul de enegie la normal, dar rezultatul este o oscilatie brusca a nivelului de serotonina, iar finalul o prabusire a nivelului acesteia, si cercul vicios continua la nesfarsit.
Triptofanul este aminoacidul primar din care este creata serotonina. Surse alimentare bune includ: cicolata neagra, orezul brun, cerealele integrale, bananele, semintele de in, arahidele (crude), lintea (cruda), migdalele, alunele de padure, sparanghelul, mazarea (cruda).

Aici sunt mai multe informatii despre proteine si surse alimentare.


Carbohidratii sunt singura si cea mai importanta sursa alimentara pentru o sanatate de lunga durata si o functionare optima a creierului. Carbohidratii despre care vorbesc sunt cei gasiti in surse vegetale neprocesate si integrale, cum ar fi: legume, fructe, cereale integrale, nuci, seminte, verdeturi, condimente. Acestia au un efect pozitiv asupra starii noastre de spirit, deoarece elibereaza incet si treptat zaharuri in sistemul nostru circulator si impiedica oscilatiile bruste ale glicemiei si insulinei, toxice pentru creier.

Aceste tipuri de carbohidrati mentin de asemenea constant nivelul de serotonina. Carbohidratii contin toate vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie sa functioneze normal, incetinind absorbia de grasimi si zaharuri si mentinandu-ne starea generala de spirit echilibrata.

Pentru a citi mai multe despre alimentele cele mai bune pentru creierul nostru, puteti vizita:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jim Humble si povestea din spatele MMS: Suplimentul Mineral Miraculos

Centrele medicale si medicii care aplica hrana vie ca metoda de tratament

People's problems - by osho