Proteinele animale- între mit și realitate
www.evolvecampaigns.org.uk/
Vom suferi cumva de carențe de proteine, dacă nu consumăm produse de origine animală?
Sunt proteinele animale o condiție necesară, dacă vrei să pui masă musculară?
Acestea sunt doar câteva dintre problemele pe care și le pune oricine vrea să treacă la o alimentație sănătoasă, bazată pe vegetale crude.
Care să fie, oare, realitatea?
Proteinele animale: mituri sau realitate?
1. Mit: Avem nevoie de proteine de origine animală, pentru a fi sănătoși.
Realitate: Consumul de produse de origine animală este direct responsabil de crearea unui mediu acid în corp, toxemie, apariția unor boli grave, precum osteoporoză, diabet, artrită, boli de inimă, obezitate și cancer, ca să dau doar câteva exemple.
Citește mai multe despre efectul negativ pe care îl are consumul produselor de origine animală:
- despre efectele consumului de carne:
http://www.rawlifestyle.ro/4-motive-pentru-a-nu-o-consuma-carne/
- despre efectele consumului de lactate:
http://www.rawlifestyle.ro/laptele-nutritiv-sau-toxic/
2. Mit: e imposibil să ne asigurăm necesarul de proteine, printr-o dietă bazată exclusiv pe vegetale.
Realitate: e imposibil să nu ne asigurăm necesarul de proteine, pe o dietă raw vegană, atât timp cât consumăm suficiente calorii.
Problema deficitului proteic nu apare decât în lumea a treia, unde oamenii literalmente mor de foame, dar, în acest caz, au carențe serioase în ceea ce privește toți nutrienții necesari, nu doar proteinele.
Experții de la Adminstrația SUA pentru Alimente și Medicamente, de la Organizația Mondială a Sănătății și de la Institutul Național de Medicină din SUA și RDA, recomandă un consum de MAXIMUM 10% proteine (0,6-0,8 g/kg corp), din totalul caloriilor consumate pe zi.
Această valoare poate fi ușor atinsă, printr-un consum optim de fructe, vegetale, nuci și semințe, atât timp cât se consumă suficiente calorii.
Pentru a afla câte calorii consumi pe zi, poți folosi acest program, în limba română, acesta sauacesta, în limba engleză. Poți folosi programul gratuit Cronometer, pentru a afla exact cât înseamnă 10% din totalul caloriilor pe care le consumi.
În tabelul de mai jos, poți compara conținutul de proteine al vegetalelor, față de necesarul nostru zilnic, și poți observa, cu ușurință, faptul că alimentele vegetale răspund întrutotul nevoilor noastre.
3. Mit: în lipsa proteinelor de origine animală, nu resimțim senzația de sațietate și, implicit, nu putem slăbi/ne îngrășăm.
Realitate: fructele și legumele au un conținut extrem de mare de apă (peste 70%), care nu numai că generează o senzație de sațietate, dar facilitează foarte mult slăbirea.
Diferența majoră în ceea ce privește sațietatea este că vegetalele te lasă plin(ă) de energie, în timp ce produsele de origine animală te fac să nu mai fii bun(ă) de nimic după masă.
De ce se întâmplă acest lucru? Vegetalele solicită un consum minim de energie cu digestia, părăsind stomacul în maxim 2 ore, în timp ce produsele de origine animală pot sta și peste opt ore în stomac, timp în care organismul va irosi până la 80% din energie cu digestia.
Este imposibil să nu ajungi la greutatea ideală pe dieta raw vegană, atât timp cât consumi foarte multe fructe și legume, cât mai puține semințe/nuci (maximum 30 de g/zi) și faci sport/multă mișcare.
4. Mit: Fără proteinele animale devenim lipsiți de vlagă, fără energie, incapabili să ne antrenăm, sau să ne bucurăm de viață. Nu se poate face sport de performanță pe o dietă vegană.
Realitate: Consumul de carne duce la apariția unei false senzații de energie, de scurtă durată, datorate adrenalinei prezente în carne. Adrenalina este substanța secretată în corpul animalelor, în momentul în care trăiesc groaza morții.
Prin consum repetat, adrenalina absorbită în organism din carnea animalelor tulbură activitatea glandelor suprarenale, care, în timp, vor ajunge să nu mai secrete neurotransmițători proprii. Totodată, duce la apariția de boli precum scleroza multiplă, Parkinson, Addison și alte probleme neurologice.
Carbohidrații simpli din fructe și legume sunt cea mai bună sursă de energie pentru corpul nostru. Aceștia sunt extrem de ușor de digerat și de convertit în glucoză, care este adevărata hrană pentru creier și, implicit, pentru întregul organism.
Fructele și vegetalele necesită un timp de digestie extrem de scurt, motiv pentru care corpul nu va fi nevoit să-și irosească energia digerând opt ore o masă, ci o va putea conserva și folosi pentru activitățile importante din viața noastră, pentru a ne antrena și a ne bucura de viață.
Nu numai că se poate face sport de performanță pe această dietă, ci mai mult, este cea mai indicată pentru activități sportive intense.
Majoritatea sportivilor de performanță care au acest stil de viață, au rezultate mult mai bune ca înainte, fără să folosească prafuri sintetice sau steroizi, precum colegii lor omnivori.
5. Mit: alimentele vegetale trebuie consumate în anumite combinații sau alături de proteine animale, pentru a beneficia de proteine complete.
Realitate: Premisa că vegetalele trebuie combinate, pentru a ne oferi toți aminoacizii necesari, (compușii din care sunt formate proteinele) a fost lansată de către Frances Moore Lappe, în 1970 și a fost infirmată atât de Asociația Dietetică Americană (ADA), cât și de însăși autoarea ei!
Potrivit teoriei, vegetarienii și, în special veganii trebuie să facă anumite combinații alimentare, la aceeași masă, gen leguminoase cu orez, astfel încât alimentele care au mai mulți aminoacizi de un anumit tip, să vină în completarea celor care îi au în cantități mai mici.
Există 20 de aminoacizi (compuși care alcătuiesc proteinele), dintre care 9 sunt considerați esențiali, pentru că organismul nostru nu îi poate sintetiza singur, fiind necesar să-i luăm din alimente.
Realitatea este că vegetalele conțin, în diferite proporții, toți aminoacizii esențiali, într-o formă extrem de ușor de asimilat. Este foarte ușor să beneficiem de toți aminoacizii esențiali, atât timp cât avem un meniu cât mai variat.
Iată ce spune Dr. McDougall în articolul său, despre proteinele din vegetale:
”toate alimentele vegetale conțin ”proteine complete”, ceea ce înseamnă că toate conțin toți aminoacizii ”esențiali”, care sunt blocurile de construcție pentru proteine. Asta înseamnă că vei obține toate proteinele – precum și toți aminoacizii- de care ai nevoie pe o dietă alcătuită exclusiv din alimente vegetale. Gândește-te puțin: plantele sunt singurele alimente consumate de elefanți, cai și hipopotami, și niciunul dintre cei trei n-are probleme cu creșterea mușchilor, a oaselor sau a țesuturilor. Cu siguranță există destule proteine în alimentele vegetale pentru ca un om să crească, din moment ce suntem relativ mici, în comparație cu un elefant.”
În tabelul de mai jos, poți vedea că până și fructele conțin toți aminoacizii esențiali, deși sunt considerate alimente cu puține proteine/proteine incomplete.
Alimente Aminoacizi esențiali
Isoleucină Leucină Lisină Fenilalalină + tirosină Metionină Treonină Triptofan Valină Histidină
Banane (1 ceașcă felii-150 g) 42 mg 102 mg 75 mg 87 mg 12 mg 42 mg 13.5 mg 70.5 mg 115 mg
Mere (1 ceașcă-125 g) 7.5 mg 16.3 mg 15 mg 8.8 mg 1.3 mg 7.5 mg 1.3 mg 15 mg 6.3 mg
Caise (1 ceașcă- felii 165 g) 67.6 mg 127 mg 160 mg 133.6 mg 9.9 mg 77.5 mg 24.7 mg 77.5 mg 44.6mg
1 ceașcă stafide (165 g) 94.1 mg 158 mg 139 mg 250.8 mg 34.7 mg 127 mg 82.5 mg 137 mg 119 mg
Struguri (1 ceașcă-151 g) 16.6 mg 33.2 mg 40.8 mg 43.8 mg 13.6 mg 33.2 mg 16.6 mg 33.2 mg 33.2 mg
Avocado (1 ceașcă felii-150 g) 126 mg 214 mg 198 mg 421.5 mg 57 mg 109 mg 37.5 mg 160 mg 73.5 mg
Prune crude (1 ceașcă- felii- 165 g) 23.1 mg 24.7 mg 26.4 mg 36.3 mg 13.2 mg 16.5 mg 14.8 mg 26.4 mg 14.8 mg
Portocale(1 ceașcă- cuburi-170 g) 59.5 mg 54.4 mg 112 mg 110.5 mg 45.9 mg 35.7 mg 20.4 mg 93.5 mg 40.8 mg
www.rawlifestyle.roSursă date: http://nutritiondata.self.com/
Doctorul Douglas Graham scrie în cartea Dieta 80/10/10 că organismul nostru își face propriile rezerve de aminoacizi esențiali, motiv pentru care este o bătaie de cap total inutilă să-i consumăm în aceeași cantitate, zi de zi, la fiecare masă. (2006, p. 123)
Asociația Dietetică Americană a susținut, încă din anul 1988 că nu este necesară combinarea proteinelor vegetale, la fiecare masă, tocmai pentru că, în cazul unei alimentații vegane variate, aminoacizii obținuți din mâncare se combină cu cei existenți corp.
6. Mit: nu se poate crește masa musculară/se pierde din masa musculară pe o dietă raw vegană.
Realitate: nu există niciun studiu, nicio dovadă științifică în acest sens. În schimb, există dovezi clare că nu dietele hiperproteice cauzează creșterea musculară, ci exercițiile cu greutăți.
Atât timp cât consumi suficiente calorii și faci regulat exerciții, este imposibil să nu-ți crească/pierzi masa musculară. Ce vei ”pierde”, în schimb, este țesutul adipos, pe care l-ai storat din cauza consumului de sare, nicidecum masa musculară.
Numai o dietă foarte bogată în carbohidrați simpli din fructe și legume, îi permite organismului să transforme aminoacizii din acestea în glucoză.
În schimb, atunci când se încearcă reducerea carbohidraților simpli din dietă și înlocuirea lor, cu proteine și grăsimi, organismul va fi forțat să le folosească pe acestea din urmă pentru a produce combustibil.
Doctorul Robert Morse scrie în cartea Să trăim sănătos fără toxine, că atunci când corpul este obligat să-și ia energia din proteine, și nu din carbohidrați simpli, precum fructele și legumele, va întâmpina probleme de sănătate, precum degradare musculară, pancreatică, renală și hepatică” (2009, p. 99).
Organismul nostru nu are nevoie de proteine de origine animală, pentru a fi sănătos, a avea o musculatură bine definită și vitalitate. N-are nevoie de prafuri sintetice, steroizi și alte minunății pe care le ia majoritatea culturiștilor care își bazează dieta pe produse de origine animală.
Vegetalele, fructele, semințele și nucile sunt cele mai bune surse de proteine pentru organismul nostru. Nu sunt cele mai bogate, pe hârtie, dar sunt, cu siguranță, singurele cu adevărat sănătoase, având cantitatea ideală de proteine pentru organismul nostru.
”Raw veganii/veganii sunt subnutriți”. ”Au deficiențe de proteine”. ”Nu-și pot păstra masa musculară/nu pot pune mușchi”. ”Proteinele animale nu trebuie să lipsească din alimentația noastră, dacă vrem să fim sănătoși”.
Încă mai crezi în miturile astea? Think again!
Surse info:
80/10/10 Diet, de dr. Douglas Graham, Editura FoodnSport Press, 2006
Să trăim sănătos, fără toxine, de dr. Robert Morse, Ed. Paralele 45, 2009
http://circ.ahajournals.org/content/105/25/e197.full
http://www.livestrong.com/article/387492-sea-vegetables-nutrients/
http://www.drmcdougall.com/free_2e.html
http://www.vrg.org/nutrition/protein.htm
http://nutritiondata.self.com/
Comentarii
Trimiteți un comentariu