Ceaiul verde: proprietati si mod de preparare

Sursa
Ceaiul verde este consumat in tarile asiatice de mii de ani, insa in Europa este folosit doar de curand. Pe langa gustul foarte bun, ceaiul verde are o serie de proprietati pentru care se recomanda a fi consumat in mod frecvent. In compozitia ceaiului verde se gasesc numeroase substante cu rol antioxidant. Ceaiul verde este un tip de ceai obtinut din planta Camelia sinensis.
Prin oprirea procesului natural de fermentatie acesta se diferentiaza de alte tipuri de ceai cum ar fi ceaiul oolong sau ceaiul negru care provin din aceeasi planta. Imediat dupa cules frunzele sunt trecute prin abur, uscate iar apoi rulate impiedicand procesul de fermentatie.
Compozitia ceaiului verde este formata din uleiuri esentiale, teina, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor si altele. Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.
Ceaiul verde este apreciat din timpuri stravechi pentru proprietatile sale benefice. Devine din ce în ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.
Calitatile ceaiului verde
1. Ceaiul verde previne aparitia cancerului - cercetatorii au adus dovezi "cu greutate" in sustinerea acestei afirmatii. Consumul regulat de ceai verde reduce riscul instalarii cancerului de colon, vezica urinara, esofag, pancreas, rect si stomac. Compusul responsabil pentru aceasta proprietate este epigallocatechin 3 gallate (EGCG) care are o activitate antioxidanta de 100 de ori mai puternica decat vitamina C si de 25 de ori mai mare decat vitamina E. Se pare ca aceasta substanta nu numai ca inhiba dezvoltarea noilor celule canceroase, dar le poate ucide si pe cele mature.
2. Ceaiul verde scade nivelul LDL colesterolului (cel "rau") si creste nivelul de HDL colesterol (cel "bun") - cei care consuma extract de ceai verde pot consuma alimente cu mai mult colesterol, fara sa inregistreze cresteri ale nivelelor plasmatice de colesterol.
3. Ceaiul verde limiteaza coagularea anormala a sangelui, care sta la baza aparitiei trombozelor. Va reamintesc ca accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic recunosc drept cauza formarea trombilor care obstrueaza una sau mai multe artere.
4. Ceaiul verde reduce valorile tensionale mari - prin reducerea nivelului de angiotensina II, o substanta care produce vasoconstrictie.
5. Ceaiul verde reduce glicemia - si in acest fel riscul de diabet zaharat. Polifenolii si polizaharidele din ceai verde au acest rol.
6. Ceaiul verde protejeaza ficatul impotriva substantelor toxice (alcool, substante chimice)
7. Ceaiul verde mentine sanatoasa cavitatea bucala - inhiba formarea tartrului si distruge bacteriile orale
8. Ceaiul verde stimuleaza functiile sistemului imun si distruge radicalii liberi care participa la procesul de imbatranire
9. Ceaiul verde are proprietati antibacteriene si antivirale - studii recente au aratat ca ceaiul verde poate preveni instalarea gripei si a diareelor infectioase
10. Ceaiul verde blocheaza reactiile alergice
11. Ceaiul verde ajuta la refacerea echilibrului hidroelectrolitic dupa deshidratari
12. Ceaiul verde stimuleaza metabolismul - ceea ce inseamna ca veti arde mai multe calorii, din acest motiv este folosit si in curele de slabire.
Cum se prepara ceaiul verde

Desi sunt sigur ca ati facut ceai de multe ori, trebuie sa stiti ca ceaiul verde nu se prepara ca oricare alt ceai. Ceaiul de calitate este cel proaspat (recoltat cel mai recent). Se recomanda ca infuzia sa se consume cat mai repede dupa preparare. Apa cea mai calitativa pentru preapararea ceaiul este apa de izvor (bogata in oxigen) sau apa filtrata cu un filtru de apa. Nu se recomanda folosirea apei plate sau carbogazoase decat daca nu exista alta solutie.
In cele ce urmeaza va vom explica cum se prepara ceaiul verde.
Temperatura apei trebuie sa aiba in jur de 70 de grade celsius. Sunt mai multe metode prin care puteti ajunge la aceasta temperatura. Prima metoda ar fi sa aduceti apa la fierbere si apoi sa o lasati sa se raceasca in jur de 3 minute. O alta metoda ar fi sa o luati de pe foc atunci cand apar primele bule la fundul vasului, sau puteti pur si simplu sa introduceti un termometru in apa. Dupa ce ati adus apa la temperatura potrivita introduceti frunzele de ceai (o lingurita pentru o ceasca) si le lasati la infuzie 2-3 minute. Este de preferat ca ceaiul verde sa fie baut proaspat. Ideal ar fi ca frunzele de ceai sa fie tinute intr-un borcan de sticla, intr-un loc ferit de umiditate. Dupa prepararea primului ceai nu aruncati frunzele pentru ca se pot face 2-3 infuzii.
Ceaiul negru nu are aceleasi proprietati ca cel verde. Trebuie sa consumati ceaiul verde imediat dupa infuzare sau sub forma de extract concentrat.
Suplimente alimentare ce contin extract de ceai verde

Extractul de ceai verde datorita calitatilor sale a fost selectat si utilizat de compania CaliVita, in retetele de producere a urmatoarelor produse CaliVita :
- Xantho Plus - contine un complex de substante antioxidante, eficient dozate pentru a lupta impotriva produsilor care favorizeaza inmultirea celulelor maligne
- Mega Protect 4 Life - mentine si creste elasticitatea vaselor, intareste membrana celulelor sanguine si evita instalarea arterosclerozei, intarzie efectele nedorite ale imbatranirii
- Smokerade - ne ajuta sa eliminam efectele nocive ale fumatului
- Vital A, Vital AB - multivitamine concepute special pentru grupele de sange A si AB
- Kids Greens - multivitamine pentru copii
- Slim Formula - supliment alimentar ce te ajuta sa scapi de kilogramele suplimentare
Contraidicatii de consumare ceai verde
1. Nu este indicat celor cu predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal şi duodenita. Produce dureri in zona stomacului.
2. Mamele care alapteaza si consuma mult ceai concentrat seara, o parte din cofeina poate trece in laptele matern provocand insomnii copiilor.
3. La persoanele hipotensive care consuma cantitati mari de ceai verde foarte concentrat, in prima faza tensiunea poate creste puţin, se amelioreaza starea fizica, dar peste cateva ore tensiunea scade accentuat, apare senzaţia de slabiciune, scade tonusul vaselor sanguine.
4. In cazul persoanelor care au probleme cu asimilarea calciului ar fi bine sa nu faca excese cu ceai verde sau negru datorita continutului de cofeina.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jim Humble si povestea din spatele MMS: Suplimentul Mineral Miraculos

Centrele medicale si medicii care aplica hrana vie ca metoda de tratament

People's problems - by osho