Despre RESVERATROL - Dr. Călin Mărginean
Dragi prieteni, a sosit în sfârșit vara, anotimpul meu preferat; și odată cu ea, au început să apară fructele și legumele de culoare... NEAGRĂ (practic ceva intermediar între indigoul spre negru și vișiniul cel mai închis). De ce vreau să vă atrag extrem de serios asupra acestei minunății de culoare, o veritabilă binecuvântare a lui Dumnezeu? Deoarece aceste fructe și legume de culoare NEAGRĂ conțin un colorant polifenolic numit RESVERATROL, de departe cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut! Când am folosit în limbaj medical cuvântul „anti-oxidant” primul lucru la care trebuie să vă gândiți este „anti-cancer” (atât prevenție, cât și terapie naturală), anti-îmbătrânire și status antiinflamator; dar nu numai atât! Să nu cumva să uitați că a doua cauză de deces la nivel European este reprezentată de CANCER; însă în România, începând cu 1997, principala cauză de deces este reprezentată de cancer și apoi de bolile cardio-vasculare! Dar oare această minune a cerului (resveratrolul) să știe să facă doar atât? Nici pe departe! Hai să vedem împreună:
- Întâi de toate, se găseşte în general în fructele de culoare indigo-vișiniu spre negru (dar nu numai): dude NEGRE, cireșe NEGRE, struguri NEGRI, sâmburii de struguri NEGRI (dar și albi), mure NEGRE, corcodușe NEGRE, coacăze NEGRE, prunele închise la culoare, afine, varza roșie, ceapa roșie, merele VIOLET, salata Lollo, lintea NEAGRĂ, fasolea NEAGRĂ, dar şi în varza de Bruxelles (care poate fi consumată şi fiartă), fragi, alune. Ultimele 3 sunt varietățile de legume și fructe care nu prezintă culoarea NEAGRĂ, dar conțin totuși resveratrol într-o cantitate mică!
- Resveratrol există într-o cantitate de 50-100 mg/g pieliţă de strugure, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate.
- Are un efect de distrugere tumorală directă, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală, dar mai ales asupra celor hormono-dependente (sân, uter, ovar, testicul, prostată, ficat, stomac) și asupra melanomului malign (cea mai periculoasă localizare canceroasă a pielii și una dintre primele 3 localizări tumorale ca agresivitate). Inhibă proliferarea celulelor maligne și le induce apoptoza (moartea).
- Blochează formarea de vase de sânge în jurul tumorii metastazarea celulelor maligne. Acest lucru mai știe să-l facă genisteina și daidzaina din soia (altă minune de plantă), acidul alfa-linolenic (omega 3) din uleiul de in și sulforafanul din crucifere (varză, broccoli, conopidă).
- Conferă o protecţie deosebită materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutaţii.
- Este SINGURUL anti-oxidant care acționează direct pe gena matusalemică (sau gena longevității), având capacitatea de a crește durata și calitatea vieții.
- Este potențator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele și vitaminele întâlnite în cale, amplificând efectele acestora de zeci-sute de ori!
- Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc + crește de 14 ori activitatea izoenzimei Mn-SOD și, de-asemenea, cantitatea de glutation intracelulară.
- Este de 20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterol.
- Scade nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor.
- Scade glicemia și previne apariția diabetului zaharat.
- Este un vasodilatator arterial, acționând direct și stimulând enzima care produce NO (eNOS)
- Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic.
- Încă din 1985 se ştie că are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura) => efect anti-trombotic.
- Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai!), antialergice (inhibând eliberarea histaminei), antibacteriene şi antiinflamatoare.
- Mărește elasticitatea articulaţiilor, stimulând sinteza fibrelor de colagen atât la nivel articular, cât și în piele (astfel având şi un rol cosmetic). Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea.
- Are efect protector faţă de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia să distrugă neuronii. De asemenea, există studii încurajatoare privind potenţialul său terapeutic și în alte boli neuro-degenerative.
- Amplifică toleranța la efort, performanțele fizice și psihice.
- Mărește durata de viaţă şi potenţialul reproductiv cu 15-30% la animalele pe care a fost testat.
- Acționând direct pe citocromul P 450, poate reduce efectul unor medicamente prin metabolizarea acestora: antiaritmice, statine, anti-histaminice, benzodiazepine, hipotensoare etc.
- Capac la toate, se mai comportă şi ca un hormon fito-estrogen, adică:
a) Reprezintă cel mai puternic fixator de calciu în/din oase (alături de exerciţiul fizic), prevenind și combătând eficient osteoporoza.
b) Conferă protecţie vasculară majoră, chiar şi la bărbaţi.
c) Combate tulburările de climacteriu.
d) Ajută la regularizarea ciclului menstrual şi se opune oricăror manifestări dismenoreice.
e) Chiar în exces, oferă protecţie împotriva cancerului de sân şi col uterin şi nu induce cancer.
f) Protejează celulele nervoase împotriva efectelor devastatoare ale stresului + mărește durata de viață a acestora + se opune apoptozei (morții) acestora!
g) Crește eliminarea renală a acidului uric, prevenind acumularea sa și riscul de a dezvolta gută sau litiază urică.
h) (Fito-) estrogenii sunt substanţe inductoare enzimatice (hepatice) cu rol în detoxifierea organismului, dar nu numai: creşte sinteza antioxidanţilor endogeni, a substanţelor necesare corpului.
Alte surse de fitoestrogeni: spirulina, soia, frunzele de păpădie și de pătrunjel, salata (lăptuca), granulele de polen, seminţele de mărar, grepfrutul roşu.
Am afirmat mai sus că Resveratrolul se comportă și ca un hormon fito-estrogen, dar NU prezintă niciunul dintre efectele nu întotdeauna de dorit, sau „adverse” ale estrogenului natural (adică cel produs de organism): Iată aceste efecte nedorite:
a) Risc de cancer de sân, endometru (uter) și de prostată (NU și cel fito-estrogen!) fiind și hormon de creștere.
b) Creșterea sânilor la ambele sexe, indiferent de vârstă (NU și cel fito-estrogen!) fiind și hormon de creștere.
c) Edeme ale membrelor inferioare prin retenția hidro-salină consecutivă.
d) Crește coagulabilitatea sângelui, cu risc trombo-embolic.
e) Crește riscul de a dezvolta forme de hipertensiune arterială extrem de rezistente la tratament
f) Scade fertilitatea masculină și potența.
Resveratrolul are o rezistență bună la fierbere/congelare, pierzând cel mult 15% din el. Aș putea chiar să afirm că dacă fumatul este cel mai distructiv factor pentru sănătate, resveratrolul este exact opusul, dar se pare că de forță chiar mai mare, în sens contrar. Un aspect interesant este acela că japonezii fumează cele mai multe țigări din lume per cap de locuitor, având, totuși, cea mai redusă frecvență a cancerului pulmonar. Secretul? Japonezii au în dieta lor printre cele mai ridicate niveluri anti-oxidante din lume pe cap de locuitor! (Prin aceasta, să nu credeți că vreau să încurajez fumatul în prezența unei anti-oxidări atroce!).Ani de zile s-a tot bătut monedă pe „paradoxul francez”, afirmându-se că francezii ar trăi mai mult decât restul populațiilor datorită unui consum semnificativ de vin roșu, în care s-ar găsi resveratrol. De aici și până la dezastruoasa încurajare de a consuma zilnic vin roșu n-a mai fost decât un pas. S-a demonstrat însă ulterior că un consum de vin roșu zilnic este asociat cu efecte nocive în primul rând asupra ficatului și apoi asupra tuturor organelor întâlnite în cale de către acesta! Efectele „paradoxului francez” sunt date în primul rând de consumul de ulei de măsline, legume și fructe într-o cantitate net superioară comparativ cu al altor populații și nu neapărat de consumul de... vin roșu!
N-aș vrea să închei acest mesaj fără a le aduce la cunoștință tuturor prietenilor mei, cărora le dedic acest articol, cea mai mare minune a naturii creată de Dumnezeu (părerea mea!), o bogăție de anti-oxidanți într-un singur produs: sucul de varză roșie. Gustul acestuia va putea fi dres, la cei care nu-l prea suportă, adăugând peste el suc de morcov, iar pentru că poate conține fibre celulozice dure, va fi strecurat prin tifon „în 4”.
Reţineţi câteva aspecte esenţiale despre varza roşie:
- conţine resveratrol = cel mai puternic factor natural anti-cancerigen cunoscut, potenţator de efect pentru toate celelalte minerale şi vitamine + distrugător al vaselor care alimentează tumora + blochează metastazarea celulelor maligne;
- conţine sulforafan = substanţă care distruge vasele care alimentează tumora;
- conţine indol-3-carbinol = substanţă care dă distrugere tumorală directă;
- conţine vitamina B17 = produce distrugere tumorală directă;
- reprezintă o sursă majoră de vitamina C. Având în vedere termolabilitatea acestei vitamine şi faptul că oxidează repede la aer, sucul de varză roşie va fi consumat imediat după preparare;
- este cea mai bogată sursă cunoscută de luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi fundamentali şi extrem de potenţi, cu specificitate pentru macula lutea [pata galbenă din structura ochiului] dar nu numai. Cercetările privind degenerarea maculei la vârste înaintate au dovedit rolul important al luteinei (6 mg/zi, administrată timp de 6 luni, scade incidenţa degenerării maculei cu 43%). Efectul luteinei este amplificat de licopen, colorantul roşu din legume (tomate) şi cea mai mare parte a fructelor. Luteina previne degenerescenţa maculară la persoanele diabetice. Și dacă ar fi numai aceste efecte ar fi mai mult decât suficient pentru sucul de varză roşie, dar nu sunt nici pe departe singurele!
ATENȚIE!
- Persoanele care NU au cancer în acest moment pot consuma TOATE alimentele de culoare NEAGRĂ menționate mai sus, pentru a beneficia de cât mai mult Resveratrol. Însă pe persoanele care au în acest moment cancer le sfătuiesc să se abțină de la strugurii negri (cresc nepermis de mult glicemia ca nivel și timp și pot scădea drastic imunitatea acelor persoane) și a oricăror alimente negre dar acre (coacăze) sau insuficient coapte, deoarece acestea induc aciditate în organism, factor major stimulator al dezvoltării tumorale. Rețineți aceste precauții esențiale! Acestora din urmă le recomand sucul de varză roșie, dudele, cireșele, corcodușele negre, afinele...
Vă doresc numai bine și să ne bucurăm de acest factor NEGRU pentru sănătatea noastră!
- Întâi de toate, se găseşte în general în fructele de culoare indigo-vișiniu spre negru (dar nu numai): dude NEGRE, cireșe NEGRE, struguri NEGRI, sâmburii de struguri NEGRI (dar și albi), mure NEGRE, corcodușe NEGRE, coacăze NEGRE, prunele închise la culoare, afine, varza roșie, ceapa roșie, merele VIOLET, salata Lollo, lintea NEAGRĂ, fasolea NEAGRĂ, dar şi în varza de Bruxelles (care poate fi consumată şi fiartă), fragi, alune. Ultimele 3 sunt varietățile de legume și fructe care nu prezintă culoarea NEAGRĂ, dar conțin totuși resveratrol într-o cantitate mică!
- Resveratrol există într-o cantitate de 50-100 mg/g pieliţă de strugure, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate.
- Are un efect de distrugere tumorală directă, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală, dar mai ales asupra celor hormono-dependente (sân, uter, ovar, testicul, prostată, ficat, stomac) și asupra melanomului malign (cea mai periculoasă localizare canceroasă a pielii și una dintre primele 3 localizări tumorale ca agresivitate). Inhibă proliferarea celulelor maligne și le induce apoptoza (moartea).
- Blochează formarea de vase de sânge în jurul tumorii metastazarea celulelor maligne. Acest lucru mai știe să-l facă genisteina și daidzaina din soia (altă minune de plantă), acidul alfa-linolenic (omega 3) din uleiul de in și sulforafanul din crucifere (varză, broccoli, conopidă).
- Conferă o protecţie deosebită materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutaţii.
- Este SINGURUL anti-oxidant care acționează direct pe gena matusalemică (sau gena longevității), având capacitatea de a crește durata și calitatea vieții.
- Este potențator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele și vitaminele întâlnite în cale, amplificând efectele acestora de zeci-sute de ori!
- Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc + crește de 14 ori activitatea izoenzimei Mn-SOD și, de-asemenea, cantitatea de glutation intracelulară.
- Este de 20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterol.
- Scade nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor.
- Scade glicemia și previne apariția diabetului zaharat.
- Este un vasodilatator arterial, acționând direct și stimulând enzima care produce NO (eNOS)
- Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic.
- Încă din 1985 se ştie că are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura) => efect anti-trombotic.
- Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai!), antialergice (inhibând eliberarea histaminei), antibacteriene şi antiinflamatoare.
- Mărește elasticitatea articulaţiilor, stimulând sinteza fibrelor de colagen atât la nivel articular, cât și în piele (astfel având şi un rol cosmetic). Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea.
- Are efect protector faţă de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia să distrugă neuronii. De asemenea, există studii încurajatoare privind potenţialul său terapeutic și în alte boli neuro-degenerative.
- Amplifică toleranța la efort, performanțele fizice și psihice.
- Mărește durata de viaţă şi potenţialul reproductiv cu 15-30% la animalele pe care a fost testat.
- Acționând direct pe citocromul P 450, poate reduce efectul unor medicamente prin metabolizarea acestora: antiaritmice, statine, anti-histaminice, benzodiazepine, hipotensoare etc.
- Capac la toate, se mai comportă şi ca un hormon fito-estrogen, adică:
a) Reprezintă cel mai puternic fixator de calciu în/din oase (alături de exerciţiul fizic), prevenind și combătând eficient osteoporoza.
b) Conferă protecţie vasculară majoră, chiar şi la bărbaţi.
c) Combate tulburările de climacteriu.
d) Ajută la regularizarea ciclului menstrual şi se opune oricăror manifestări dismenoreice.
e) Chiar în exces, oferă protecţie împotriva cancerului de sân şi col uterin şi nu induce cancer.
f) Protejează celulele nervoase împotriva efectelor devastatoare ale stresului + mărește durata de viață a acestora + se opune apoptozei (morții) acestora!
g) Crește eliminarea renală a acidului uric, prevenind acumularea sa și riscul de a dezvolta gută sau litiază urică.
h) (Fito-) estrogenii sunt substanţe inductoare enzimatice (hepatice) cu rol în detoxifierea organismului, dar nu numai: creşte sinteza antioxidanţilor endogeni, a substanţelor necesare corpului.
Alte surse de fitoestrogeni: spirulina, soia, frunzele de păpădie și de pătrunjel, salata (lăptuca), granulele de polen, seminţele de mărar, grepfrutul roşu.
Am afirmat mai sus că Resveratrolul se comportă și ca un hormon fito-estrogen, dar NU prezintă niciunul dintre efectele nu întotdeauna de dorit, sau „adverse” ale estrogenului natural (adică cel produs de organism): Iată aceste efecte nedorite:
a) Risc de cancer de sân, endometru (uter) și de prostată (NU și cel fito-estrogen!) fiind și hormon de creștere.
b) Creșterea sânilor la ambele sexe, indiferent de vârstă (NU și cel fito-estrogen!) fiind și hormon de creștere.
c) Edeme ale membrelor inferioare prin retenția hidro-salină consecutivă.
d) Crește coagulabilitatea sângelui, cu risc trombo-embolic.
e) Crește riscul de a dezvolta forme de hipertensiune arterială extrem de rezistente la tratament
f) Scade fertilitatea masculină și potența.
Resveratrolul are o rezistență bună la fierbere/congelare, pierzând cel mult 15% din el. Aș putea chiar să afirm că dacă fumatul este cel mai distructiv factor pentru sănătate, resveratrolul este exact opusul, dar se pare că de forță chiar mai mare, în sens contrar. Un aspect interesant este acela că japonezii fumează cele mai multe țigări din lume per cap de locuitor, având, totuși, cea mai redusă frecvență a cancerului pulmonar. Secretul? Japonezii au în dieta lor printre cele mai ridicate niveluri anti-oxidante din lume pe cap de locuitor! (Prin aceasta, să nu credeți că vreau să încurajez fumatul în prezența unei anti-oxidări atroce!).Ani de zile s-a tot bătut monedă pe „paradoxul francez”, afirmându-se că francezii ar trăi mai mult decât restul populațiilor datorită unui consum semnificativ de vin roșu, în care s-ar găsi resveratrol. De aici și până la dezastruoasa încurajare de a consuma zilnic vin roșu n-a mai fost decât un pas. S-a demonstrat însă ulterior că un consum de vin roșu zilnic este asociat cu efecte nocive în primul rând asupra ficatului și apoi asupra tuturor organelor întâlnite în cale de către acesta! Efectele „paradoxului francez” sunt date în primul rând de consumul de ulei de măsline, legume și fructe într-o cantitate net superioară comparativ cu al altor populații și nu neapărat de consumul de... vin roșu!
N-aș vrea să închei acest mesaj fără a le aduce la cunoștință tuturor prietenilor mei, cărora le dedic acest articol, cea mai mare minune a naturii creată de Dumnezeu (părerea mea!), o bogăție de anti-oxidanți într-un singur produs: sucul de varză roșie. Gustul acestuia va putea fi dres, la cei care nu-l prea suportă, adăugând peste el suc de morcov, iar pentru că poate conține fibre celulozice dure, va fi strecurat prin tifon „în 4”.
Reţineţi câteva aspecte esenţiale despre varza roşie:
- conţine resveratrol = cel mai puternic factor natural anti-cancerigen cunoscut, potenţator de efect pentru toate celelalte minerale şi vitamine + distrugător al vaselor care alimentează tumora + blochează metastazarea celulelor maligne;
- conţine sulforafan = substanţă care distruge vasele care alimentează tumora;
- conţine indol-3-carbinol = substanţă care dă distrugere tumorală directă;
- conţine vitamina B17 = produce distrugere tumorală directă;
- reprezintă o sursă majoră de vitamina C. Având în vedere termolabilitatea acestei vitamine şi faptul că oxidează repede la aer, sucul de varză roşie va fi consumat imediat după preparare;
- este cea mai bogată sursă cunoscută de luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi fundamentali şi extrem de potenţi, cu specificitate pentru macula lutea [pata galbenă din structura ochiului] dar nu numai. Cercetările privind degenerarea maculei la vârste înaintate au dovedit rolul important al luteinei (6 mg/zi, administrată timp de 6 luni, scade incidenţa degenerării maculei cu 43%). Efectul luteinei este amplificat de licopen, colorantul roşu din legume (tomate) şi cea mai mare parte a fructelor. Luteina previne degenerescenţa maculară la persoanele diabetice. Și dacă ar fi numai aceste efecte ar fi mai mult decât suficient pentru sucul de varză roşie, dar nu sunt nici pe departe singurele!
ATENȚIE!
- Persoanele care NU au cancer în acest moment pot consuma TOATE alimentele de culoare NEAGRĂ menționate mai sus, pentru a beneficia de cât mai mult Resveratrol. Însă pe persoanele care au în acest moment cancer le sfătuiesc să se abțină de la strugurii negri (cresc nepermis de mult glicemia ca nivel și timp și pot scădea drastic imunitatea acelor persoane) și a oricăror alimente negre dar acre (coacăze) sau insuficient coapte, deoarece acestea induc aciditate în organism, factor major stimulator al dezvoltării tumorale. Rețineți aceste precauții esențiale! Acestora din urmă le recomand sucul de varză roșie, dudele, cireșele, corcodușele negre, afinele...
Vă doresc numai bine și să ne bucurăm de acest factor NEGRU pentru sănătatea noastră!
Comentarii
Trimiteți un comentariu