Poveste ZEN comentata

Unul dintre cei mai mari maeștri Zen, Lin Chi, obișnuia să povestească: „Atunci când eram tănăr, eram foarte fascinat de mersul cu barca. Aveam o bărcuță și mă duceam pe lac, singur. Timp de ore întregi, rămâneam acolo. Odată, într-o noapte minunată, stăteam cu ochii închiși, meditând.

O barcă goală a venit plutind și mi-a lovit barca. Ochii îmi erau închiși, așa că m-am gândit: cineva e aici cu barca, și a lovit-o pe a mea! A apărut furia. Am deschis ochii și, furios, tocmai voiam să-i spun ceva acelui om, când am realizat că barca alăturată era goală. Atunci, pe cine puteam să-mi vărs furia?! Barca era goală. Plutea, pur și simplu. Deci, nu era nimic de făcut! Nu era nicio posibilitate de a proiecta furia pe barca goală!

Furia era acolo, negăsind nicio cale de ieșire. Am închis ochii și am plutit, pur și simplu, înapoi cu furia, în interior. Am ajuns, în acea noapte tăcută, la cel mai adânc punct în interiorul meu, Și acea barcă goală a devenit Realizarea mea! (Realizarea Sinelui) Acea barcă goală a fost maestrul meu. Și acum, dacă cineva vine și mă insultă, râd și spun: barca asta e și ea goală! Închid ochii și merg în interior.”

Cand apare o stare, rămâi centrat! Mergi în interior! Ține minte că tu ești sursa – deci nu te duce spre celălalt, du-te spre sursă!

Când simți ură, nu te duce în exterior! Du-te spre locul din care vine ura. Nu te duce spre persoana către care e îndreptată ura ta, ci către centrul din care vine aceasta. Mergi către centru, du-te în interiorul tău! Folosește-ți ura, sau iubirea, sau furia, sau orice altceva ca pe o călătorie spre centrul ființei tale, o călătorie spre sursă. Mergi către sursă și rămâi centrat acolo! Încearcă! Aceasta este o tehnică foarte, foarte științifică, psihologică.

Cineva te-a insultat – furia izbucnește brusc, ești nervos. Furia curge spre persoana care te-a insultat. Acum vei proiecta toată această furie asupra lui. El nu a făcut nimic. Dacă te-a insultat, ce a făcut? El doar te-a înțepat, i-a ajutat furiei tale să iasă la suprafață – dar furia este a ta. Dacă se duce la Buddha și îl insultă, el nu va capabil să creeze niciun fel de furie în el. Sau dacă se duce la Isus, Isus îi va oferi și celălalt obraz. Sau dacă se duce la Bodhidharma, acesta va izbucni în hohote de râs. Deci, depinde.

Nu celălalt este sursa – sursa e întotdeauna în interiorul tău. Celălalt lovește sursa, dar dacă nu este deloc furie în tine, nu poate ieși afară. Dacă lovești un buddha, numai compasiunea va ieși la iveală, pentru că numai compasiune este acolo. Furia nu va ieși afară, pentru că nu este acolo. Dacă arunci o găleată într-un izvor secat, nu iese nimic. Într-un izvor plin de apă, arunci o găleată și apa iese la suprafață, dar apa este din izvor. Găleata doar te ajută să o aduci la suprafață.

Deci cineva care te insultă doar aruncă o găleată în tine și apoi găleata va ieși afară, plină de furie, ură, sau foc, care se găseau în interiorul tău.

Tu ești sursa, ține minte! Tu ești sursa a tot ceea ce continui să proiectezi asupra celorlalți. Și, de fiecare dată când este o stare împotriva cuiva, mergi imediat în interior, du-te către sursa din care acea ură, sau furie provine. Rămâi centrat acolo! Nu te duce spre obiect, sau persoană! Cineva ți-a oferit șansa de a fi conștient de propria ta furie – mulțumește-i imediat și uită de el! Închide ochii, mergi în interior și privește la sursa din care vine acea furie. De unde? Du-te în interior, mergi în interior! Vei descoperi sursa acolo, pentru că furia vine din sursa ta!

Noi ne simțim foarte frustrați, dacă nu e nimeni acolo pe care să proiectăm. Atunci continuăm să proiectăm chiar și asupra obiectelor neînsuflețite! Am văzut persoane furioase pe pantofii lor, aruncându-i cu furie. Am văzut persoane furioase, împingând ușa cu furie, aruncându-și furia pe ușă, abuzând de ușă, folosind cuvinte murdare împotriva ei. Ce fac ei? Ura, sau orice altceva, vine din sursa ta!

Și e foarte ușor să te duci către sursă în momentul în care ești furios, pentru că atunci ești fierbinte. E ușor să mergi în interior atunci. Firul este încins și poți să-l urmezi, poți să mergi spre interior, odată cu acea fierbințeală. Și, când atingi punctul răcoros din interior, vei realiza brusc cum o dimensiune diferită, o lume diferită se deschide în fața ta.

Folosește furia, folosește ura, folosește iubirea și mergi în interior!

Osho
Sursa: http://dei-matei.blogspot.ro/2015/02/mergi-in-interior.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrele medicale si medicii care aplica hrana vie ca metoda de tratament

It Hertz So Bad - The 432 vs. 440 Controversy

OSHO - Despre copii