Top alimente bogate in antioxidanti


tarate sumac
In toate revistele de femei, la sectiunea sanatate, gasesti frecvent cate un articol care “demonstreaza” beneficiile unor alimente cum ar fi cafeaua sau vinul. Aceste guilty pleasures sunt ridicate la rang de medicament pentru ca au multi antioxidanti. Mai jos am atasat o lista de alimente, impreuna cu valoarea antioxidantilor lor, ce demonstreaza factual care sunt de fapt alimentelele cele mai benefice din prisma aportului de antioxidanti. Lista de valori, numite si valori pe scara ORAC, a fost preluata de pehttp://www.oracvalues.com/.

Uite unde e ceaiul verde, cafeaua, vinul rosu sau goji berry? In top? Nu sunt asa de sus cum te asteptai. Media promoveaza ce vrea si ce-i place ca sanatos. Ii intereseaza sa-si vanda cafeaua si vinul nu taratele de sumac. Pana la urma cine a mai auzit de sumac??!!
Observand lista de mai jos m-am intrebat de ce alimentul uscat are indice mai mare decat cel proaspat? Am cautat pe net dar nu am gasit nimic. Astept indicii.

Teoria, tradusa din wikipedia pentru cei interesati de explicatiile tehnice:

Un antioxidant este o molecula capabila de a inhiba oxidarea altor molecule. Oxidarea este o reactie chimica care transferă electroni sau hidrogen de la o substanţă la un agent de oxidare. Reactiile de oxidare pot produce radicali liberi. La randul lor, acesti radicali pot incepe reactii în lant. In cazul in care reactia in lant apare intr-o celula, aceasta poate provoca leziuni sau moarte celulei. Antioxidantii opresc aceste reactii prin inlaturarea radicalilor liberi intermediari, si inhiba alte reacţii de oxidare.
Desi reactiile de oxidare sunt esentiale pentru viata, ele pot fi, de asemenea, daunatoare. Nivelul scazut de antioxidanti, sau inhibarea enzimelor antioxidante, provoca stres oxidativ si poate deteriora sau distruge celulele.
Stresul oxidativ pare a fi o parte importanta a multor boli umane si prin urmare utilizarea de antioxidanti in farmacologie este studiata intens, in special în tratamente pentru bolile neurodegenerative şi pentru accidente vasculare cerebrale. Mai mult, stresul oxidativ este atat cauza cat si o consecinta a bolii.
Pe scurt antioxidantii sunt buni, radicalii liberi sunt rai.

AlimentValoare ORAC
Tarate neprelucrate de sumac312,400
Pudra de cuisoare290,283
Tarate de sorg bogate in tanin240,000
Oregano uscat175,295
Rozmarin uscat165,280
Cimbru uscat157,380
Pudra de scortisoara131,420
Pudra de curcuma127,068
Boabe de vanilie uscate122,400
Pudra de salvie119,929
Piper szechuan uscat118,400
Acai – pulpa, coaja, pudra102,700
Tarate negre de sorg100,800
Macese96,150
Sumac brut86,800
Patrunjel uscat73,670
Tarate de sorg rosu71,000
Pudra de nucsoara69,640
Busuioc uscat61,063
Pudra de cacao55,653
Seminte de chimion50 372
Ciocolata de menaj, neindulcita49 944
Pudra de curry48 504
Sorg bogat in tanin45 400
Piper alb40 700
Pudra olandez de ciocolata40 200
Pudra de ghimbir39 041
Piper negru34 053
Salvie proaspata32 004
Seminte de mustar galbene29 257
Cimbru proaspat27 426
Maghiran27 297
Tarate de orez neprelucrat24 287
Pudra de chili23 636
Paprika21 932
Boabe de sorg negru21 900
Ciocolata neagra20 816
Piper rosu sau cayenne19 671
Zmeura neagra19 220
Ciocolata putin indulcita18 053
Nuci pecan17 940
Boabele de chokeberry crude16 062
Tarhon proaspat15 542
Ghimbir crud14 840
Boabe de soc14 697
Boabe de sorg rosu14 000
Menta13 978
Oregano proaspat13 970
Nuci13 541
Suc de zmeura neagra10 460
Struguri albi fara seminte10 450
Alune de padure9 645
Afine salbatice crude9 621
Pere uscate9 496
Boabe proaspete de cimbru9 465
Anghinare fierte9 416
Merisor crud9 090
Boabe de fasole rosie crude8 606
Boabe de fasole neagra crude8 494
Boabe de fasole roz crude8 320
Prune uscate negatite8 059
Fasole pinto cruda8 033
Coacaze negre7 957
Fistic7 675
Fistic7 675
Prune cu coaja, crude7 581
Agave uscat7 524
Agave uscat7 524
Ciocolata cu lapte7 519
Linte7 282
Mere uscate6 681
Pudra de usturoi6 681
Anghinare crude6 552
Anghinare crude6 552
Tarate de sorg alb6 552
Piersici6 257
Prune6 100
Lamaita5 997
Mure5 905
Usturoi5 708
Soia crud5 409
Frunze proaspete de coriandru5 141
Zmeura5 065
Busuioc proaspat4 805
Afine4 669
Vin rosu de masa Cabernet Sauvignon4 523
Rodii4 479
Migdale4 454
Marar4 392
Fasole pestrita4 343
Capsuni4 302
Pudra de ceapa4 289
Mar rosu cu coaja4 275
Piersici uscate4 222
Stafide albe4 188
Mere verzi3 898
Curmale deglet noor3 895
Cirese3 747
Cirese3 747
Vin rosu3 607
Unt de arahide3 432
Stafide fara samburi3 406
Coacaze rosii3 387
Smochine crude3 383
Agrise3 332
Goji berry crude3 290
Caise uscate3 234
Alune crude3 166
Varza rosie fiarta3 145
Alune crude3 166
Broccoli rapini crud3 083
Agave gatit3 074
Mere crude cu coaja3 049
Mere bot de iepure fara coaja2 936
Mere ionatan2 828
Cardamom2 764
Suc de rodii imbuteliat2 681
Vin rosu de masa Merlot2 670
Mere golden cu coaja2 670
Mere decojite2 670
Guava2 550
Mangustan2 510
Varza rosie2 496
Salata creata2 426
Struguri concord2 389
Curmale medjool2 387
Suc de cirese negre2 370
Fulgi de porumb2 359
Suc de coacaza2,359
Ovaz2,308
Granola cu smochine2,294
Sparanghel2,252
Fasole neagra fiarta2,249
Pere2,201
Sorg alb2,200
Germeni de ridiche2,184
Brocoli fiert2,160
Cartof dulce copt in coaja2,115
Paine integrala2,104
Portocale2,103
Arpagic2,094
Conopida mov2,084
Varza creata fiarta2,050
Suc de prune2,036
Guava rosu1,990
Piure de mere1,965
Caju crud1,948
Sursa: http://www.maibinefructe.ro/top-alimente-bogate-antioxidanti/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrele medicale si medicii care aplica hrana vie ca metoda de tratament

Nassim Haramein - Intregul negru

Un medic naturopat foloseste nutritia pentru a vindeca de cancer o fata de 8 ani, cand celelalte tratamente dau gres.