8 mistere despre Luna

"Este oare Luna un fel de naveta spatiala cu interiorul golit, trimisa intr-un trecut preistoric sa graviteze in jurul Pamantului?” - Don Wilson, “Misterioasa noastra naveta Luna”

Pe cerul nostru nocturn, Luna ramane cea mai remarcabila prezenta, inspirand inca din antichitate atat uimire cat si mister. In timp ce ultimele decenii au oferit o noua intelegere a misterelor Lunii, un mare numar de intrebari ramase fara raspuns inconjoara inca singurul nostru satelit natural. Am ajuns sa ne bazam pe acest planetoid alb, care odata la 28 de zile isi incheie un ciclu din neincetata sa rotatie in jurul Pamantului, drept parte importanta a naturii noastre. Dar cand incepem sa analizam calitatile fizice ale vecinului nostru, cu care suntem atat de obisnuiti, multe detalii sugereaza faptul ca Luna nu ar fi deloc un corp natural.

O Luna fabricata? De unde provine aceasta teorie atat de absurda? A fost postulata pentru prima data in 1960 de oamenii de stiinta rusi Mijail Vasin and Alexander Sherbakov, fiind ulterior sustinuta de cercetatori si colegi intrigati de aceasta ipoteza. Teoria se bazeaza pe 8 principii, care analizeaza unele dintre cele mai curioase caracteristici ale insotitorului nostru selenar. Vom incerca in cele ce urmeaza o scurta trecere in revista a acestor observatii.

Primul mister lunar: intre un satelit mare si o planeta mica
Comparate cu alte planete din sistemul nostru solar, atat traiectoria orbitei Lunii, cat si marimea sa, se dovedesc a fi destul de anormale. Alte planete au de asemenea “lunile” lor. Planetele mici - cu influenta gravitationala redusa — cum ar fi Mercur si Venus nu au sateliti. Planetele similare Pamantului ca marime au cate o luna la un sfert din luna noastra. Fata de planetele foarte mari cum ar fi Jupiter si Saturn, care au sateliti minusculi comparativ cu marimea lor (de ex. satelitii lui Jupiter sunt de cca. 80 de ori mai mici decat planeta in sine), Luna noastra pare a fi mai degraba o aparitie cosmica rara.

Un alt detaliu interesant este distanta mica a Lunii fata de Pamant, care o face sa para in ochii nostri egala in marime cu Soarele. Aceasta coincidenta curioasa iese in evidenta cel mai mult in timpul eclipselor totale de soare, in care Luna acopera complet steaua cea mai apropiata.

Si in fine, avand o orbita aproape perfect circulara, Luna nu se comporta asemenea altor sateliti, care tind sa aiba o orbita eliptica.

Al doilea mister lunar: curbura neobisnuita
Centrul de masa al Lunii este cu aproape 2km mai aproape de Pamant decat centrul geometric. Cu o astfel de discrepanta, oamenii de stiinta nu-si pot explica, cum Luna reuseste sa-si mentina orbita aproape perfect circulara, fara a avea oscilatii.

Al treilea mister lunar: craterele
Gandindu-ne la imaginile ce ilustreaza suprafata Lunii, avem in fata o lume marcata de cratere. Vasta majoritate a bolizilor care cad pe Pamant sunt fie complet dizolvati, ori micsorati in mod semnificativ, datorita celor cativa kilometri de atmosfera protectoare. In lipsa unei astfel de atmosfere protectoare, Luna arata cu totul altcumva. Luand totusi in consideratie faptul, ca adancimile acestor cratere sunt destul de mici in comparatie cu circumferintele lor, ne duce la ideea ca Luna are un strat extrem de rezistent, care impiedica penetrari mai adanci. Chiar craterele cu diametre peste 300km nu au adancimi mai mari de 6,5km. Daca Luna ar fi formata din roca omogena, atunci se estimeaza ca adancimea craterelor formate ar trebui sa fie de cel putin 4 — 5 ori mai mare.

Vasin si Sherbakov au emis ipoteza conform careia crusta lunara a fost facuta dintr-un cadru de titaniu. De fapt s-a constatat ca in crusta lunara este un procent foarte mare din acest element. Echipa rusa estimeaza grosimea stratului de titaniu la 30km.

Al patrulea mister lunar: oceanele lunare
Cum s-au format asa numitele oceane lunare? Aceste formatiuni gigantice se crede ca ar fi constituite din lava intarita, care se spune ca ar veni din interiorul Lunii, datorita impactului cu vreun meteorit. Aceasta teorie poate fi usor explicata in cazul unei planete cu interior fierbinte, topit. Dar in cazul de fata multi sustin ca Luna ar fi fost dintotdeauna un corp rece.

Al cincilea mister lunar: lipsa omogenitatii gravitationale
Atractia gravitationala pe Luna nu este uniforma. Echipajul de la bordul navei Apollo VIII a observat ca nava lor pierdea semnificativ altitudine, atunci cand trecea pe langa oceanele lunare. In aceste zone, gravitatia pare sa exercite o influenta mai mare.

Al saselea mister lunar: asimetria geografica
Pe partea intunecata a Lunii (parte care nu este observabila de pe Pamant) au fost observate multe cratere, munti si denivelari geografice. Partea intoarsa catre Pamant este aceea, pe care putem gasi marea majoritate a oceanelor satelitului. De ce 80 % dintre oceanele lunare se regasesc doar pe una dintre emisfere?

Al saptelea mister lunar: densitatea mica
S-a constatat ca densitatea Lunii este de cca. 60% din densitatea Pamantului. Diferite studii demonstreaza faptul ca Luna este in mod evident un corp gol in interior. In cartea sa aparuta in 1982 numita "Poarta Lunii: Descoperiri nedezvaluite ale Programului Spatial al Statelor Unite” inginerul si cercetatorul in fizica nucleara William L. Brian II scrie ca dovezile oferite de experimentele seismice ale misiunilor Apollo sugereaza faptul ca "luna este goala si relativ rigida.” Mai mult, unii oameni de stiinta au avut curajul sa sustina ca un astfel de interior gol este de natura artificiala. In fapt, conform pozitiei straturilor superficiale care au fost identificate, unii oameni de stiinta au declarat ca Luna pare a fi o planeta care a fost formata "in mod invers”, argument citat de altii in favoarea ipotezei unei Luni construita in mod artificial.

Al optulea mister lunar: teorii referitoare la o alta origine
In decursul secolului trecut au existat 3 teorii principale referitoare la originea Lunii. Una dintre ele sustine ca Luna a fost parte din Pamant, care la un moment dat s-a desprins din acesta. O alta teorie sustine ca Luna a fost formata in acelasi timp cu Pamantul, aparand din acelasi nor al unei nebuloase primare. Totusi aceste ipoteze nu pot explica incredibilele diferente descoperite in natura celor doua corpuri ceresti. Cea de-a treia teorie afirma faptul, ca Luna a fost atrasa si captata pe o orbita de catre Pamant in timpul voiajului acestuia prin spatiul cosmic. O problema ridicata de aceasta teorie este legata de orbita aproape perfect circulara si de dimensiunea sa relativ mare. In cazul captarii unui satelit de catre o planeta, s-ar astepta sa apara o orbita mult mai excentrica, de tip eliptic. O alta problema legata de aceste trei teorii este inabilitatea lor de a justifica momentul cinetic mare al Lunii fata de Pamant.

O a 4-a ipoteza, explicata mai in detaliu in acest articol este probabil si cea mai incredibila dintre toate. Dar ea ar putea explica diferitele anomalii prezentate de Luna, deoarece un satelit construit de fiinte inteligente nu este supus acelorasi consideratii, care trebuie luate in calcul in cazul corpurilor ceresti create in procese aleatorii cu miliarde de ani in urma. De fapt multi oameni de stiinta au acceptat ca aceasta teorie este la fel de valabila ca celelalte.

"Prima data am fost destul de ezitant in fata socantei teorii sovietice, referitoare la adevarata origine a Lunii, eram de-a dreptul ametit. Mai intai am considerat-o incredibila si am respins-o in mod natural. In cele din urma - cu cat informatiile stiintifice primite de la misiunile Apollo aduceau tot mai multe dovezi in sprijinul teoriei sovietice — m-am simtit constrans sa o accept” scrie Don Wilson in prologul cartii sale numite "Misterioasa noastra naveta Luna”, in care cauta sa exploreze ipoteza satelitului artificial.

Daca Luna este intr-adevar artificiala, atunci care a fost scopul ei? Si cine a construit-o? A fost oare facuta pentru a lumina cerul noptii, sau mai erau si alte consideratii de design? Campul sau s-a constatat ca influenteaza mareele, ciclul menstrual al femeilor, iar unii sustin ca luna plina ne poate afecta chiar starea mentala. Devenind o parte integranta a vietii de pe Pamant, cu greu ne putem imagina o lume lipsita de Luna. Dar este posibil ca omenirea sa fi cunoscut o epoca fara Luna.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jim Humble si povestea din spatele MMS: Suplimentul Mineral Miraculos

Centrele medicale si medicii care aplica hrana vie ca metoda de tratament

People's problems - by osho